Cum iti amenajezi un bazin in gradina

0

Cum iti amenajezi un bazin in gradina – Apa este peste tot în natură și depinde doar de tine să o aduci și în grădina ta. O poți face sub forma unui mic bazin decorativ, a unui iaz cu posibilități de agrement diverse sau printr-o amenajare sofisticată, cu cascade și curgeri de apă.

Bazine in gradina
Pentru bazine cu vegetație densă se recomandă un sistem cât mai performant de filtrare și pompare. O variantă eficientă ar fi setul complet de filtrare și pompare Smartline, cu capacitate de 2.600 litri/oră, livrat cu material filtrant și furtun. Foto: Hornbach

Citeste si 5 moduri spectaculoase în care poți folosi cărămida în grădina ta

Grădina ta va arăta cu totul altfel dacă amenajezi un ochi de apă, mai mare sau mai mic. Reflexiile luminii pe luciul de apă, vegetația luxuriantă, clipocitul apei sau chiar răcoarea unei reprize de bălăceală sunt doar câteva posibile atracții. Oricare ar fi destinația sau mărimea, reține că orice suprafață de apă trebuie să formeze un ecosistem stabil și durabil, ca în natură. De aceea are nevoie de un sistem tehnic adecvat, pentru filtrare, pompare, evacuare, eventual aerare, altfel bazinul poate deveni o „băltoacă“ cu risc de infestare.

Bazine in gradina
Cu apa în două ipostaze distincte, cascadă și lac, amenajarea din imagine recreează fidel un crâmpei dintr-un peisaj montan. Sunt nelipsite rocile de carieră, plăcile de șist, lespezile de marmură. L 550 x l 500 cm. Foto: 
www.bluconcept.ro

Pentru bazinele ornamentale de mici dimensiuni ține cont în special de configurația grădinii, de stilul ei de amenajare, de stilul arhitectonic al clădirii principale, de expunerea la soare și de zonele de umbră de la arborii mai înalți. Orice bazin are nevoie de cel puțin patru-șase ore de lumină zilnic pentru a permite dezvoltarea propice a vegetației. Pe de altă parte, a se evita locurile expuse complet soarelui, unde căldura în exces ar favoriza vegetația acvatică invazivă.

Bazine in gradina
Adu farmecul muntelui în grădina ta, cu o mică amenajare sugestivă. Bazinul este bordat cu lespezi mari de piatră și este completat de o mică cădere de apă. Dimensiuni variate. Foto: www.gradinicluj.ro

Citeste si 6 lucrări de vară pentru casă și grădină.

Crearea unui mic bazin în curte este la îndemâna oricui. Este suficient să sapi o groapă de cel puțin 80-100 cm adâncime (mai adâncă în mijloc), în care poți plasa o cuvă din PVC sau fibră de sticlă sau poți doar întinde o folie hidroizolantă. E important ca pe marginea săpăturii să amenajezi un mic șanț de jur împrejur, care va fi umplut cu pietriș, peste care poți instala recipiente speciale cu plante acvatice. Ai grijă să consolidezi bine malurile bazinului, pentru a evita erodarea și prăbușirea. La fel de simplu poți plasa pe sol, suprateran, un bazin din PVC, cu pereți înalți, pe care îl poți înconjura cu vegetație. Nici varianta betonării fundului și a pereților interiori nu e de ocolit, dar implică un șantier mai extins.

Bazine in gradina
Ușor de transportat și de montat, bazinul Maldive este rezistent la intemperii, fiind realizat din rășină poliesterică armată cu fibră de sticlă și piatră naturală în stratul de suprafață. Este disponibil în numeroase forme și cu finisaje variate ce imită piatra 
naturală. L 350 x l 225 x h 60 cm. Foto: www.felssysteme.ro

Citeste si Arta de a reinventa o grădină mereu surprinzătoare

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 6/2016.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply