Cum iti amenajezi un bazin in gradina – Apa este peste tot în natură și depinde doar de tine să o aduci și în grădina ta. O poți face sub forma unui mic bazin decorativ, a unui iaz cu posibilități de agrement diverse sau printr-o amenajare sofisticată, cu cascade și curgeri de apă.

Citeste si 5 moduri spectaculoase în care poți folosi cărămida în grădina ta
Grădina ta va arăta cu totul altfel dacă amenajezi un ochi de apă, mai mare sau mai mic. Reflexiile luminii pe luciul de apă, vegetația luxuriantă, clipocitul apei sau chiar răcoarea unei reprize de bălăceală sunt doar câteva posibile atracții. Oricare ar fi destinația sau mărimea, reține că orice suprafață de apă trebuie să formeze un ecosistem stabil și durabil, ca în natură. De aceea are nevoie de un sistem tehnic adecvat, pentru filtrare, pompare, evacuare, eventual aerare, altfel bazinul poate deveni o „băltoacă“ cu risc de infestare.

Pentru bazinele ornamentale de mici dimensiuni ține cont în special de configurația grădinii, de stilul ei de amenajare, de stilul arhitectonic al clădirii principale, de expunerea la soare și de zonele de umbră de la arborii mai înalți. Orice bazin are nevoie de cel puțin patru-șase ore de lumină zilnic pentru a permite dezvoltarea propice a vegetației. Pe de altă parte, a se evita locurile expuse complet soarelui, unde căldura în exces ar favoriza vegetația acvatică invazivă.

Citeste si 6 lucrări de vară pentru casă și grădină.
Crearea unui mic bazin în curte este la îndemâna oricui. Este suficient să sapi o groapă de cel puțin 80-100 cm adâncime (mai adâncă în mijloc), în care poți plasa o cuvă din PVC sau fibră de sticlă sau poți doar întinde o folie hidroizolantă. E important ca pe marginea săpăturii să amenajezi un mic șanț de jur împrejur, care va fi umplut cu pietriș, peste care poți instala recipiente speciale cu plante acvatice. Ai grijă să consolidezi bine malurile bazinului, pentru a evita erodarea și prăbușirea. La fel de simplu poți plasa pe sol, suprateran, un bazin din PVC, cu pereți înalți, pe care îl poți înconjura cu vegetație. Nici varianta betonării fundului și a pereților interiori nu e de ocolit, dar implică un șantier mai extins.

Citeste si Arta de a reinventa o grădină mereu surprinzătoare
Articol preluat din revista Casa Lux nr. 6/2016.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR