Cum ingrijesti petunia. Cateva sfaturi esentiale

0

Petunia este una dintre cele mai impresionante si stralucitoare flori, disponibila intr-o varietate larga de culori. dar pentru a te bucura de frumusetea florilor trebuie sa stii cateva amanunte despre cum trebuie ingrijite.

Petunia este o planta perena, dar hibrizii folositi in prezent sunt programati genetic sa produca multe flori astfel ca se spuizeaza biologic foarte repede. pe de alta parte cum petunia este o planta cu scop decorativ, care nu rezista in gradina iarna si cum locul acestora este in ghivece si jardiniere cel mai bine este sa cumperi petunii primavara sa te bucuri de ele toata vara, iar toamna tarziu, cand florile si frunzele dispar sa arunci radacina si pamantul (undeva in spatele gradinii), iar primava urmatoare, in martie-aprilie sa o iei de la capat.

Cel mai bine este sa cumperi rasaduri pe care sa le aranjezi in ghivece sau jardiniere pana la finele lunii martie. De la inceputul lui aprilie le poti aseza pe terase, in balcoane sau in jardinierele de la fereastra.

Unul din marile avantaje pe care le au petuniile este ca acestea suporta locurile calduroase si puternic insorite. Petuniilor le place soarele, cat mai mult. Insa trebuie retinut ca in zilele caniculare aceasta sufera puternic si poate duce chiar la ingalbenirea plantei si chiar moartea acesteia. Cel mai bun loc de amplasare a unei petunii este o zona cu relativa umbra. Astfel, asigurati petuniei jumatate din zi umbra, jumatate soare. Cand temperaturile depasesc 35 grade, ideal ar fi ca plantele sa stea in umbra.

Trebuie sa le uzi intensiv si regulat si mai ales sa ai grija ca pe perioadele secetoase sa nu le lasi sa se usuce. Astfel in zilele caniculare este nevoie s-o uzi chiar si de doua ori pe zi. Imediat cand planta sufera de lipsa de apa, vei observa petunia cum isi schimba forma si parca efectiv “plange” si sufera. Nu astepta sa o gasesti in aceasta stare…uda planta la timp pentru a te bucura de spledoarea unei flori sanatoase.

Florile care deja sunt ofilite trebuie taiate, iar in locul lor vor aparea in scurt timp noi boboci. Acesta este si una dintre cele mai importante reguli pentru o corecta ingrijire a petuniilor. Daca nu facei asta, planta nu va mai inflori. Cu cat o curatati  mai des, cu atat inflorirea va fi mai rapida si mai bogata. Adaugati substante suplimentat pentru facilitarea infloririi. Alege produse din florarii, respecta concentratia si ritmul utilizarii si alege produse care sunt compatibile cu petuniile. Pe etcheta scrie mereu acre sunt plantele carora le este destinat respectivul ingrasamant.

O procedura importanta pentru ingrijirea petuniilor este “ciupirea”, mai ales in cazul plantelor tinere. Aceasta poate fi facuta in 2 faze esentiale de crestere. In cazul in care ai cumparat planta foarte tanara, este bine sa o “ciupesti”, cand ramurile ating 10-20cm, astfel incat sa se ramifice mai mult. Acesta este primul pas pentru o inflorire bogata. In cazul in care ai cumparat planta adulta, cu ramuri peste 30-40cm, este bine sa o ciupesti cam la jumatatea ramurilor. Oricum, in acest caz, mai bine astepti pana mai creste si vei sesiza ca planta infloreste doar spre varfuri. In acest caz una din doua ramuri trebuie taiata pentru a stimula ramificatia si productia de flori.

Petuniile sunt plante foarte rezistente si isi vor reveni de minune.

Daca soarele vine unidirectional, mai ales acolo unde se folosesc ghivece suspendate si petuniile sunt sub acoperisuri sau terase umbrite, balcoane de blocuri, etc, rotiti regulat ghiveciul, astfel incat petunia sa prinda forma uniforma, ea avand tendinta sa se indrepte cu totul dupa soare.

Cei mai comuni hibrizi de petunii sunt:

– Gradiflora: Petunii drepte, cu flori mari.
– Multiflora: Tot petunii verticale, dar cu mai multe flori decat cele de sus.
– Surfina: Petunii taratoare, ce rezista la vremea rea. Sunt perfecte pentru ghivece suspendate.

Vezi si cu se ingrijesc si: violeta, anemonele

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply