Cum alegi vopseaua perfecta pentru casa ta

0

brush-1198172_960_720

A alege vopseaua perfectă pentru casă pare o treaba usoara, dar nu este chiar așa. Venim cu cateva sfaturi pe care merită să le iei în calcul dacă ai în plan ceva de vopsit prin casă sau prin jurul casei.

Cum se alege vopseaua? În funcție de locul unde va fi folosită. Emulsiile pe bază de apă funcționează perfect pe pereți și tavane. Vopselurile lucioase și acrilice pot fi, de asemenea, pe baza de apa, dar acestea sunt mai dure decât emulsiile. Unele vopselui sunt suficient de rezistente pentru a fi șterse, ceea ce face ca aceste voseluri să fie perfecte pentru zonele aglomerate, cum ar fi bucătării și holuri, pentru că pereții pot fi curățați. Vopseaua pe bază de apă se usucă repede, periile pot fi curățate cu apă, ceea ce curge s epoate șterge ușor, iar culoarea rămâne clară și intensă mult timp.

Vopseaua pe bază de ulei produce un strat superior lucios, rezistent la uzură, astfel este ideal pentru lemn, uși și mobilier. Este ușor de folosit dar are un grad ridicat de toxicitate, până în momentul în care se usucă. Vopseaua ecologică este fabricată din materiale organice, cum ar fi plante, pământ și argilă. Este non-toxică si nu are miros. Această vopsea este fără solvenți, pe bază de apă și este potrivită pentru pereți și pentru lemn. Are capacitatea de a lăsa pereții să “respire”.

Vopseaua mată nu reflectă lumină. Acesta oferă adâncime, este ideală pentru pereții colorați în tonuri închise, are capacitatea de a ascunde și masca foarte bine imperfecțiunile. Există vopseluri care după uscare lasă locul vopsit cu un aspect catifelat, dens. Anumite mărci au un anume nivel de luciu. Este vopsea rezistentă la apă, este ideală pentru pereți din bucătării și băi și pentru lemn. Există vopsea cu efect de mătase care are mai multă strălucire. Acest tip de vopsea poate fi ștearsă și este ideală pentru lemn.

Vopselele specializate, care sunt realizate pentru locuri sau obiecte speciale, pentru lemn de interior sau pardoseli din beton, dar sunt utile și pentru zidărie în aer liber, fiind suficient de rezistentă pentru a rezista la vreme extremă.

Este foarte important ca înainte de a alege tipul de vopsea și culoarea, să iei în calcul gradul de iluminare al camerei. În camerele foarte luminoase se folosesc vopselui mate, iar în camerele întunecate vopsea satinată, cu grade diferite de luciu, după gustul fiecăruia. Lumina naturală  inăstrește culorile, în timp ce lumina artificială le întulcește, iar aceste detalii trebuie luate în calcul când alegi vopseaua. Camerale întunecate au nevoie de culori tari, pentru a compensa lipsa de luminozitate, în timp ce pentru camerele luminate intens alege culori reci.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply