Culorile Pastelui

0

 

Daca culorile Craciunului sunt rosul si verdele care sunt culorile Pastelui? Exista culori ale Pastelui si se poate vorbi de o paleta cromatica care sa simbolizeze Pastele?

Sărbatorile crestine izvorasc unele din altele. Pastele nu poate exista fara Craciun, Craciunul nu poate exista fara Paste. Tot asa si culorile simbol ale marilor sarbatori religioase tin pasul cu vremea si cu semnificatia acestora. Unele vin din strafundurile istoriei, altele sunt aduse de nevoia omului modern de a da semnificatii noi lucrurilor vechi, de a la adapta la cerintele moderne. Nu-i rau, nu-i pacat, este firesc! Atata vreme cat simbolurile esentiale ale sarbatorilor se transmit mai departe nu mai are nici o importanta daca le completam cu simboluri noi.

Pastele, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, are atat o semnificatie  religioasa, cat si una laica, seculara. Este serbarea primaverii, anotimpul transformarii pamantului si al infloririi, renastera si prin renastere, viata vesnica. Este in firea lucrurilor ca omul sa faca legaturi, conexiuni noi, sa combine si sa amestece, sa vada ce este in ju si sa transpuna ceea ce vade in credinta si obiceiurile sale. Si reversul este valabil, dar nu atat de intens.

culorile pastelui

Nu se poate spune ca exista culori simbol ale Pastelui. Cu toate acestea tendinta generala este aceea de a ne orienta catre toate tonurile dulci si pastelate ale culorilor calde. In cromatica Pascala culorile care domina sunt verdele crud, exact ca cel al mugurilor proaspeti si ierbii, aducator de speranta si energie, rozul dulce, ca cel al florilor pomilor fructiferi, portocaliul (branduselor si al viitorului), galbenul (papadiilor si soarelui), movul (culoarea regalitatii) și albastrul florilor de primavara. Peste toate domina rosul cu simbolistica sa puternica, culoare care face legatura cu rosul Craciunului si sangele Mantuitorului.

Culorile Pastelui sunt culorile primaverii, peste care domenste rosul, folosit in mod surpinzator foarte putin, dar dominand decorul. Nu se poate fara oua rosii! Nu se poate fara flori rosii! Rosul este culoarea sacrificiului, dar si culoarea iubirii, este culoarea regala si culoarea care simbolizeaza viata.

Printre culorile Pastelui se mai afla si albul simboliand puritatea si gratia divina. Combina toate aceste culori pascale si pune-le impreuna. Iti vor lumina si sufletul si casa!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply