Crinul african, flori ideale pentru gradina si ghiveci

0

Crinul african, flori ideale pentru gradina si ghiveci (4)

Crinul african, cunoscut si sub numele de Agapanthus este un gen de plante perene originare din Africa de Sud. Crinul african face parte din familia Liliaceae. Una din caracteristicile speciale pe care le are crinul african este ca se poate dezvolta la fel de bine si in ghivece si in gradina, daca are anumite conditii minime.

Crinul african, flori ideale pentru gradina si ghiveci (2)Crinul african este o planta cu tulpina lunga, cu frunze vesnic verzi – daca sta in casa si cu flori in toate nuantele de albastru  sub forma de clopotei. In timpul sezonului rece, daca creste afara, frunzele crinului african se ingalbenesc si se usuca, fenomen normal. Se recomanda taierea frunzelor vestede, iar primavara planta isi va reveni.

Crinul infloreste in lunile de vara, incepand de la finele lunii mai, pana in septemebrie, in verile cade. Florile sunt foarte delicate si spectaculoase, nuantele acestiora variind de la albastru deschis pana la violet, si foarte rar albe cu tenta albastra. Dacă are condiții bune Agapanthus poate atinge 60 – 180 centimetri inaltime. In ghivece este mai mic si aceasta il face perfect pentru a decora casa.

Companionii irisilor

Crinul african este sensibil la frig astfel ca in gradina este bine sa-i protejezi iarna cu maxima atentie. Pentru cresterea lor in ghivece, un truc bun este acela de a tine radacina in vase mici.

Crinul african va inflori spectaculos, tocmai in aceste conditii, aparent ”chinuite”.

Florile rezista foarte mult – 15-20 de zile, iar taiate chiar si mai mult de sapte-opt zile.

Agapanthus are nevoie de un sol gras sau de un amestec de trei parti de humus cu o parte de nisip si una de turba. Se recomanda ingroparea radacinilor la o adancime de 8-10 centimetri si udarea moderata a plantei pana la aparitia mugurilor. Ulterior, solul ar trebuit mentinut umed, dar fara ca apa sa balteasca, iar pentru planta crescuta in casa, farfuria trebuie curatata la fiecare cateva zile.

Atunci cand plantezi Agapanthus direct in solul din gradina, asigura-te ca fiecare planta in parte se afla la o distanta de circa 45 – 60 centimetri una de cealalta. In perioada activa de dezvoltare, crinul african trebuie udat si fertilizat in fiecare saptamana.

Crinul african, flori ideale pentru gradina si ghiveci (1)
Crinul african are nevoie de spatii bine luminate, indirect si ferite de vant. In ceea ce priveste temperatura, Agapanthus va necesita plasarea intr-un mediu bine incalzit, cu exceptia perioadelor de repaus, cand temperatura ambientala poate scadea pana la 10-15 grade Celsius.

Parcela ta cu legume. Cele mai bune alegeri pentru o gradina mica

Crinul african este o planta toxica si nu are probleme cu dauntorii, cu exceptia melcilor care suporta planta si ii rontaie frunzele.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply