Ciupirea plantelor cu flori. Cele mai multe si mai bune sfaturi

Ciupirea plantelor cu flori. Cele mai multe si mai bune sfaturi

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Ciupirea plantelor este o metoda de gradinarit care trebuie aplicata tuturor plantelor, dar in special plantelor curgatoare si celor cu flori in scopul de a imbogati coroana, de a stimula ramificarea, de a creste rezistenta ramurilor sau de a da un aspect uniform, globular unei tufe. Ciupriea plantelor are scop diferit in functie de tipul plantei. Taierea motului la un pui de pom va stimula ramificarea si va dezvolta o coroana bogata, ciupirea lastarilor unei plante cu flori va stimula productia de flori si asa mai departe.

Ciuprea plantelor, pentru a avea efectul urmarit trebuie aplicata corect, specific pentru fiecare planta si la momentul potrivit. Ciupirea plantelor poate avea ca efect intarzierea infloririi, dar este de preferat ca florile sa apara cu o oarecare intarziere, dar sa fie multe, frumose si sanatoase.

Ciupirea este procedeul care poate da un aspect placut unei plante cu lastari rari si anemici. Prin ciupire acestia devin mai vigurosi si apar noi lastari. O planta cu lastari ulti, este o planta sanatoasa.

Ciupitul plantelor este o lucrare specifica plantelor tinere, aflate in formare si care are ca scop fortificarea plantelor si a favorizarea ramificatiei si formarea sarpantelor pe care se vor forma viitoarele tulpini florale. La plantele cu flori ciupirea se executa fie deasupra primei frunze cu 5 foliole considerata de sus in jos, fie deasupra primei frunze cu 5 foliole considerata de jos in sus. Ciupirea se repeta inca o data pe ramificatiile mai viguroase si de doua ori pe ramificatiile mai firave.

Tot o tehnica a ciupitului este copilitul care inseamna eliminarea lastarilor laterali. Este necesar in cazul in care tulpinile florale au ramificatii care deterioreaza calitatea florilor. Se executa cand lastarii au 5–6 cm, prin rupere laterala sau taiere cu bisturiul.

Bobocitul, tot o procedura a ciupitului este necesar in special la soiurile la care se intalnesc frecvent mai multi boboci in varful tulpinii florale. Practic primul boboc floral trebuie rupt, ceea ce ce va determina generarea de noi ramuri florare. Sau aceasta operatiune presupune eliminarea tuturor bobocilor laterali si pastrarea pentru inflorire doar a celui principal. Bobocii trebuie eliminati cand sunt mici, iar procedura se va repeta de mai multe ori, pe masura ce se formeaza noii boboci pe ramurile principale, dar niciodata de doua ori pentru aceiasi ramura florara. Tehnica este foarte buna pentru trandafiri, galbenele, bujori, petunii curgatoare.

Ciupriea se poate face de fiecare data cand planta are nevoie, in orice stadiu de dezvoltare al acesteia.

Procedura este recomanda inclusiv pentru plantele mari cu frunze pentru intinerirea ramurilor.

Exista plante care nu trebuie ciupite. Printre acestea petuniile de gradina. Dar, chiar si in cazul acestora, daca situatia o impune datorita faptului ca cresc foarte mult pot fi taiate de la 10 cm de deasupra solului. Astfel vor avea un aspect chiar mai placut mai tarziu.

Ca regula generala trebuie spus ca orice planta poate fi taiata sau ciupita. Daca taierea se face unde trebuie, orice planta se va dezvolta mai bogat in forma de tufa.

Dupa ciupirea plantelor, acestea se recupereaza si infloresc in circa 15-20 de zile.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: