Top 10 plante perene. Cele mai frumoase alegeri pentru grădini

0

Prin definiție, plantele perene trăiesc mai mult de doi ani. Nu necesită o nicio replantare, deoarece rădăcinile lor supraviețuiesc pe timpul iernii, pentru a înflori din nou primăvara. 

Din categoria plantelor perene de grădină fac parte trandafii, lalele, crinii, dar și zambilele, hortensiile, bujorii și gladiolele.  Plante perene sunt și ghioceii și brândușele. Unele înfloresc în primul an după plantare, altele abia în al doilea an de viață, când ajung la maturitate.

În continuare, am alcătuit o listă cu doar 10 plante perene care pot avea un impact puternic asupra aspectului unei grădini. Deși este un top cât se poate de subiectiv, sperăm să te inspire.

Veronica albastră

veronica albastra plante perene

Veronica longifolia, numită și Veronica albastră, este o plantă care crește până la 20-25 de centimetri. Înflorește vara devreme până toamna târziu. Suportă orice fel de sol, are nevoie de apă multă și de soare din plin cu umbră ușoară.

Echinacea

echinacea

Echinacea este cu siguranță o plantă pe care merită să o ai în grădină. Înflorește vara sau la începutul toamnei. Crește înaltă, este foarte rezistentă, dar are nevoie de un sol bogat și mult soare.

Goldsturm

goldsturm

Rudbeckia fulgida este o plantă perenă care merită să fie în listă pentru frumusețea sa. Numită și Goldsturm, floarea are originea în estul Statelor Unite ale Americii. Înflorește vara până toamna târziu. Crește până la 2 metri înălțime, are nevoie de mult soare, dar suportă orice fel de sol.

Degețelul

degetel

Degețelul sau Penstemon digitalis are flori abe sau roz. Înflorește vara, crește de la 20 de centimetri până la 2 metri înălțime, în funcție de condițiile de mediu. Rezită bine în solurile umede și se adaptează bine atât la soare, cât și în zonele umbrite.

Citește și: Cele mai rezistente flori la umbră

Astilbe

astilbe

Astilbele preferă semi-umbra sau umbra completă și solurile umede, bogate în compost şi substanţe nutritive. Florile apar primăvara devreme, de la sfârşitul lunii martie, în funcţie de temperaturile exterioare, şi ţin până la începutul lunii iunie.

Salvia superba

salvia superba

Salvia superba, atinge o înălțime de 25 -30 centimetri, înflorește în iunie-iulie și are flori albastru-violet. Nu este pretențioasa față de sol, dar preferă pozițiile expuse la soare. Este foarte frumoasă și are o excelentă rezistență la temperaturi scăzute.

Heuchera

heuchera

Heuchera este ideală ca plantă de structură, pentru locații însorite. Se remarcă prin coloritul frunzelor care nu cad niciodată. Rezistă la geruri, preferă solul bogat în humus, bine drenat, expunere la soare. Nu este pretențioasă față de mediu.

Ochiul fetei

ochiul fetei

Threadleaf Coreopsis sau ochiul fetei este impresionantă prin galbenul strălucitor. Înflorește vara devreme, atinge rar un maximum de 20 de centimetri înălțime și suportă orice fel de sol. Este rezistentă la ger și iubește locurile însorite.

Coleus

coleus plante perene

Coleus sau urzica decorativă este una din cele mai populare plante perene pentru grădină și ghiveci. Admirabilă prin coloratura frunzelor sale, coleus arată grozav în jardiniere și în ghivece suspendate.

Iarba grasă

iarba grasa plante perene

Iarba grasă există în numeroase varietăți, toate având în comun excepționala rezistență la secetă și nevoia de îngrijire minimă. În funcție de soi și de climă, iarba grasă arată bine de la începutul primăverii până toamna, iar pe tot timpul verii se umple de flori colorate.

Citește și: Binefacerile din grădină

 

Sursa foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply