Bujorii de grădină. Plantare, îngrijire și câteva curiozități

1

Colorați, simpatici, parfumați și iubiți nu doar de oameni, dar și de albine și fluturi, bujorii plante decorative pline de splendoare. Sunt rezistenți și, odată plantați, înfloresc an de an, având nevoie doar de puțină îngrijire.

Există foarte multe specii și varietăți de bujori, de la cei altoiți și răsfățați din grădinile îngrijite, până la bujorii sălbatici, de o frumusețe rară, adevărate bijuterii ale naturii. Sunt bujori de talie mică, mijlocie sau bujori care formează arbuști. Unele soiuri au flori parfumate, altele sunt simple sau cu flori bătute. Culorile bujorilor sunt și ele foarte variate, de la alb imaculat (relativ rari), la roz (cei mai mulți), galben (foarte rari), roșu sau violet.

Cum plantezi bujorii în grădină

bujori incoltiti

Bujorii de gradină au flori luxuriante, înalte și relativ rezistente. Fiind plante perene, ei înfloresc de la începutul primăverii, până toamna, în valuri, chiar și zeci de ani la rând. Dacă sunt plantați corect, în solul potrivit, bujorii de gradină vor creste singuri cu apă de ploaie, căldură și lumină.

Ideal, bujorii se plantează la începutul toamnei, din septembrie până la mijlocul lui octombrie. Astfel, plantele au timp să-și formeze rețeaua de rădăcini și să explodeze primăvara următoare. Bujorii de gradină pot fi plantați și la începutul primăverii, dar atunci este recomandat să folosești răsaduri.

Când plantezi bujorii în gradină este recomandat să nu îi înghesui, pentru a nu le opri dezvoltarea. Alege un loc luminos, pentru că aceste flori au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi.

Următoarea condiție este să afânezi bine pământul în care îi vei planta și să ai grijă să-l sapi între rânduri o dată pe an. Este de preferat să fie la adăpost de vânturi puternice, așa că cel mai bine îi plantezi într-o zonă însorită de lângă un gard protector.

Întreținerea bujorilor

gradinarit

Bujorii cresc bine în locurile luminate din plin și preferă un sol argilos, bine drenat, amestecat cu compost. Soarele este cea mai importantă necesitate a bujorilor și un element esențial pentru întreținerea lor. Udarea trebuie să fi e moderată, mai ales în lunile iulie-august, când bujorii își formează mugurii incipienți.

În primăvară, bujorii nu au nevoie neapărată de apă, dar au nevoie să fie feriți de băltirea apei, pentru că rădăcinile lor sunt foarte sensibile și planta moare în câteva zile dacă este exces de apă.

Solul trebuie fertilizat toamna, înainte de îngheț, și primăvara, înainte să răsară. Evită să atingi planta cu îngrășământ. Fertilizează doar solul din jurul ei.

Bujorii de gradină nu trebuie rupți după ce înfloresc, pentru că nu vor mai crește și nici nu vor mai înflori. Poți rupe florile abia după primii 2-3 ani în care au înflorit cu succes. Chiar dacă bujorii vor înflori în primul an după plantare, abia în al treilea an de viață vei observa că fac mai multe rânduri de flori.

Semințele puse toamna se vor transforma în plante cu flori în mai-iunie anul următor, dar numai dacă nu băltește apa, dacă au soare și daca pământul este bine afânat. Poți stimula producția de flori dacă rupi frunzele. Oricum bujorii de gradină au frunze multe, așa că dacă le rupi, circulația aerului este îmbunătățită, iar apa din sol este mai bine gestionată.

Un detaliu esențial pentru întreținerea bujorilor este ca rădăcinile acestora să nu fie deranjate decât foarte rar și doar dacă este absolută nevoie. La rădăcină nu se umblă niciodată vreme de 4-5 ani de la plantare, iar eventualele lucrări care implică rădăcina trebuie făcute cu riscul ca tufa să nu mai înflorească doi-trei ani.

Daca totuși dorești despărțirea tufei, cele mai mici riscuri sunt toamna, după ce cad toate frunzele și trece prima brumă. Trebuie lucrat într-o zi caldă și trebuie avut mare grijă la mugurii subterani, care sunt foarte sensibili.

Citește și: Begonia, totul despre îngrijirea ei

Boli care pot afecta bujorii și cum scapi de ele

boala bujori

Dacă tulpina prezintă mucegai albicios, iar lăstarii tineri sunt uscați, este semn că planta a fost/este atacată de botrytis – mucegaiul cenușiu.

Remediu: înlătură toate părțile afectate, pentru a împiedica extinderea bolii și folosește substanțe împotriva mucegaiului. Boala poate trece de la sine dacă oprești udările câteva zile și dacă îndepărtezi jumătate din frunze (cele bolnave primele, apoi cele sănătoase din apropiere). Dacă primește și suficient soare, boala a trebui să dispară în câteva zile.

Dacă apar bășici neregulate, ca niște pete roșiatice, pe frunze sau pe lăstarii tineri, planta nu primește îngrășământ suficient sau solul este foarte sărac în nutrienți. La sfârșitul sezonului de înflorire, înlătură părțile afectate și încearcă administrarea îngrășământului în mod regulat.

Dacă apar pete alungite de culoare gri-roșiatică pe frunze și pe tulpină, uneori chiar și pe boboci și petale, bujorul este atacat de ciuperci și mucegaiuri.

Remediu: taie părțile afectate; iar dacă situația este gravă, este recomandat să tai planta până la suprafața solului. Bujorul se va recupera perfect anul următor.

Curiozități despre bujori

pisica bujor

 • Se spune că trebuie să ai bujori în buchetul de mireasă. Sunt semn de bun augur și aducători de prosperitate și bine în căsnicie.
 • Bujorii sunt simbolul celui de al 12 an de căsnicie, sunt floarea națională a Chinei și una dintre cele mai iubite flori din America.
 • Există soiuri de bujori care cresc pe toate continentele și există specii de bujori alpini cu nuanțe foarte intense de roșu.
 • Bujorii sunt printre florile cele mai mari. Unele soiuri pot face flori cu diametrul de 15 centimetri.
 • Pentru a avea cei mai frumoși bujori la tine în gradină, folosește un îngrășământ pe bază de potasiu. Bujorii iubesc acest mineral și, dacă-l primesc în plus, vor fi mari și foarte rezistenți.
 • Bujorii sunt plantele perene printre cele mai longevive. Existe dovezi că unele tufe au înflorit an de an zeci și zeci de ani. Există exemplare care au fost plantate cu mai bine de 90 de ani în urmă și arată perfect și azi.
 • Bujorii există în toate culorile pe care le pot avea florile, mai puțin albastru.
 • Furnicile, fluturii și albinele iubesc bujorii pentru că polenul lor este foarte dulce.
 • Bujorii sunt originari din Asia. Se spune că, atunci când i-a văzut prima dată, Marco Polo a spus despre bujori că sunt „flori mari cât o varză”.
 • În China, bujorii sunt folosiți în medicina tradițională. Se pare că ajută în cazul durerilor de cap și sunt benefici pentru bolnavii de astm.

Sperăm că acum ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a planta aceste flori minunate în grădina ta.

Citește și: Flori multicolore în jardiniere și-n… farfurie

 

Sursă foto: iStock, 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

 1. Buna ziua, cineva ar sti sami spuna ce are bujorul meu ,lam plantat acuma doua luni si acuma o luna iesise un nou mugur dar nu a mai crescut si cred ca aputrezit asa ca am decat un fir de bujor care pare ca e bine fiindca are frunzele bine verzi dsr ii iesise un bobocel si sa uscat cu tor cu frunzulitele care le avea.Nu stiu daca o avea putrezite radacinele de nu a mai crescut mugurele si a putrezit pana la urma adica sa facut moale in pamant. De cand sa intamplat asta nu a mai crescut deloc planta.Multumesc.

Leave A Reply