Cinci reguli elementare in razboiul impotriva buruienilor

0

Vine primavara și asta este foarte bine, dar primele zile ale lunii martie înseamnă că reîncepe războiul împotriva brurienilor. Din capul locului trebuie spus că războiul împotriva buruienilor este unul inegal, care se duce cu arme diferite. De cele mai multe ori omul este învins, dar există cinci reguli elementare care te pot vace victorios în războiul împotriva buruienilor.

razboiul impotriva buruienilor (2)

♦ Nu lasă zone nelucrate. Orice zonă necultivată și nelucrată este un paradis pentru buruieni. În plus acestea vor contamina locurile din jur. Împrejmuiește curtea și grădina și folosește o plasă specială care să prevină împrăștierea semințelor, dacă grădina ta este izolată.
♦Folosește mulci pentru a proteja pământul de plantele nedorite. Mulciul înseamnă un amestec de paie, talaș sau frunze uscate în strat de 2-4 cm grosime. Lipsa soarelui și izolația formată de mulci blochează dezvoltarea buruienilor. Poți prepara mulci din resturile vegetale. Formula optimă este: iarbă cosita și uscată, rumeguș și ace de brad. Oricare din aceste elemente poate să lipsească, fiind suficiente oricare două dintre ele. O cale foarte bună prin care poți limita dezvoltarea buruienilor pe zonele nelucrate, în jurul pomilor sau în locurile unde nu sunt plante de cultură este să cosești cât mai aproape de sol și să lași ierburile tăiate pe sol. Eventual chiar să le ămprăștii uniform. Resturile de fân uscat pot fi împrăștiate pe un teren nelucrat, ideal la începutul primăverii, pentru a bloca creșterea buruienilor și propagarea semințelor.
♦ Nu săpa decât porțiunea de grădină pe care o vei lucra până la capăt, adică trebuie să duci procedura de plantare de semințe și acoperire cu mulci, pănă la capăt. Dacă vei săpa dintr-o dată toată grădina, dar nu vei definitiva lucrările, practic vei planta buruienile care își lasă semințele la suprafața solului și vei contamina tot solul. Parcelele sunt o bună cale pentru lucrul în grădina din jurul casei și o bună strategie împotriva buruienilor. Dacă pe zonele dintre parcele vei pune pietriș, nisip sau amestec de mulci și pietre mici, vei face zone tampon care vor bloca răspândirea buruienilor. O alternativă mai simplă este să bătătorești pământul între parcele formând cărări. Bătătorirea pământului este și o soluție bună pentru decontaminarea și conservarea solului în mod natural. Pământul bătătorit se lasă în repaus pentru un an-doi, iar la desțelenire trebuie avut grijă să nu contaminezi solul cu resturi din jur. Un teren desțelenit după o perioadă de doi ani este curat și lipsit complet de riscul de a face buruieni. Trebuie doar fertilizat și semănat (neapărat solul desțelenit trebuie semănat, ideal cu iarba dacă nu ai altceva, pentru că altfel se va contamina din nou).

♦ Nu lăsa marginea exterioară a grădinii neângrijită. Semințele buruienilor de aici vor ajunge în grădina ta, și vor face lupta ta pentru a scăpa de buruieni o să fie inutilă. Nu folosi buruienile la fabricarea compostului. Semințele lor sunt extrem de rezistente. Scoate manual rădăcinile buruienilor atunci când acestea au contaminat un loc din grădină.
♦ Bătătorește pământul în zonele limită ale grădinii – langă gard, în zonele umbrite, umede sau acolo unde terenul este neroditor. Orice loc bătătorit este unul ferit de buruieni, iar riscul contaminării zonelor fertile scade extrem de mult.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply