10 lucruri pe care nu le stiai despre ghiocei

0

Am aflat multe lucruri putin cunoscute despre ghiocei, dar aceste 10 amanunte putin stiute fac din delicatul ghiocel un adevarat erou. Numele oficial Galanthus L. vine din  limba greaca: gala – lapte, anthos – floare si este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care infloresc incepand din ianaurie.

Iata cele zece lucruri pe care nu le stiai despre ghiocei

  1. Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis). Nu-l confunda cu oricare din alte doua plante  asemanatoare, lusca (Leucojum vernum) si ghiocelul bogat (Leucojum aestivium). Acestea din urma sunt mult mai mari si au sase petale. In plus infloresc de la finele lui martie incolo.
  2. Exista varietati de ghiocei care infloresc din ianuarie pana in februarie, de regula in zilele mai calde, dupa perioade geroase. Galanthus nivalis infloreste din ianuarie pana in martie.
  3. Exista peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor rasucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele “decorate” cu dungi verzi.
  4. Sunt si cateva soiuri de ghiocei mai rar intalnite. Varietatea Galanthus S. Arnott se remarca prin florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti, iar soiul Galanthus reginae-olgae se remarca prin perioada in care infloreste: toamna, in loc de primavara.
  5. Bulbii ghioceilor sunt otravitori. Asa ca manevreaza-i cu grija si fereste copiii si animalele de companie de contactul cu acestia. Bulbii otravitori fac ca nici un rozator sa nu le atace radacina in timpul iernii, in conditiile in care aceste plante sunt in perioada de vegetatie cand altele sunt in repaus.

  1. Ghioceii au puteri tamaduitoare. Una din substantele pe care acestia o contin, respectiv galantamina pare sa fie una din caile naturale prin care poate fi prevenita si chiar tratata teribila maladie Alzheimer si dementa senila. Studii facute pana acum au dovedit acest lucru, dar cercetarile continua.
  2. Istoria ghiocelului este veche de cateva milenii. Homer, in “Odiseea”, scrie ca zeul Mercur ii da lui Ulise o iarba numita moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe eroul antic de otravurile vrajitoarei Circe.
  3. Simbolul sperantei. Ghioceii simbolizeaza speranta, prietenia, inocenta, puritatea, alinarea si smerenia si multe persoane cred ca este de bun augur sa cultive in propriile gradini aceste flori albe. Se crede ca gradina in care sunt ghiocei este ferita de boli.
  4. In Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel putin nu pentru care cred in superstitii. Aceste persoane asociaza ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune ca o tanara si-a gasit iubitul mort, iar langa el era asezat un ghiocel.
  5. Se spune despre ghiocel ca este prima floare de pe pamant. Legenda spune ca atunci cand Adam si Eva au fost alungati din Rai era iarna, iar pamantul era acoperit cu un strat gros de zapada. Pe masura ce inainta prin zapada, Eva a inceput sa inghete si sa planga, amintindu-si de frumusetile din Gradina Paradisului. Atunci din zapada au rasarit ghioceii.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply