Ce nu stiai despre dalii

0

despre dalii

Nimeni nu le stie pe toate asa ca poate sa fie amuzat sa afli cateva lucruri in plus despre dalii. Daliile se planteaza primavara tarziu. Daliile sunt cunoscute ca florile luni august, desi vor inflori de la mijlocul lunii iulie si vor ramane vesele si frumoase pana la finele lunii septembrie.

Află ce nu stiai despre dalii in cele ce urmeaza.

Daliile sunt originare din Mexic, unde inainate de a fi aduse in Europa erau considerate florile zeilor.

Pentru azteci, floarea insemna puterea razboinicilor, dar era si simbol al intelepciuni. Conducatorii plecau la razboi cu o floare de dalie in piept! Era floarea cerului, gratie discului ei galben. Mai mult, dalia era considerata floarea vietii.

Dupa ce au descoperit Lumea Noua, europenii au folosit dalia pentru a prepara un fel de sirop dulce pe care il foloseau ca indulcitor.

Specialistii secolului XX au incercat sa foloseasca daliile pentru a prepara “zahar diabetic”, extras din tuberculii plantei. In zilele noatre, extracte din tuberculii daliei sunt utilizati in teste referitoare la functiile ficatului si rinichilor.

Formele florilor de dalie sunt extrem de variate. Se considera ca daliile sunt una din plantele cu flori care au cea mai mare varietate de forme si culori, desi fac parte toate din aceeasi familie. Culorile variaza pe o paleta foarte larga, doar albastrul si negrul lipsesc din coloristica lor.

Exista flori gigantice, cu flori care pot ajunge la un diametru de 20-30 de centimetri, dar si plante medii sau pitice, cu petale mari, rotunde, ascutite, ovale.

Dalia alba inseamna recunostiinta si respect, dalia galbena este o floarea iubirii, iar dalia rosie exprima dorul arzator fata de persoana iubita. In limbajul florilor, daliile sunt simbolul elegantei. Pe de alta parte, ea poate semnifica o schimbare.

Calatorii, în trecut plecau la drum dupa ce plantau bulbi de dalie, ca simbol ca se vor intoarce acasa si ca semn de bun augur.

Floarea provenita din Mexic isi leaga numele de botanistul suedez Andreas Dahl care s-a ocupat de studiul ei. Uneori daliile mai sunt numite gherghine, dupa un alt cercetator din Petersburg.

Daliile sunt florile nativilor din zodia Leului, iar in casele in care locuiesc Lei daliile sunt aducatoare de bine.

Dalia este floarea oficiala a statului Mexic si simbolul orasului San Francisco.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply