Ce nu stiai despre lavanda si cateva detalii in plus

0

Lavanda este un dar. Culoarea, aroma, beneficiile fac din această planta un dar dat oamenilor. Multe din amanuntele legate de lavandă sunt puțin cunoscute. Le enumerăm pentru că toate sunt o pledoarie pentru o tufă de lavandă în curtea ta, sau într-un ghiveci, pe terasă sau balcon.

lavanda (2)

Romanii au adus plante de lavandă în toată Europa pentru calitatile sale antiseptice, precum și pentru că aceștia le foloseau la spălatul hainelor. Fibrele de lână sunt cele care se impregnează cel mai bine cu aroma de lavandă, iar numele plantei vine de la latinescul lavare, care înseamnă a spela în latină.

În anii 1500 lavanda a fost adaugată în săpun, iar uscată era purtată de femei, în săculeți de pânză agățati sub rochii pentru ca doamnele să miroasă frumos. Mai mult lavanda s-a dovedit foarte eficientă în a îndepărta păduchi și purici.

În secolul al XIX-lea în jurul Londrei erau câmpuri întregi cultivate cu lavandă, dar și cu menta, mușetel și busuioc. Tot atunci florile de lavandă erau vândute de fete pe străzile din Londra și deseori în case erau buchete întregi de lavandă. Aceasta a fost perioada de glorie a lavandei, care avea să devină dintr-o cultură intensă și rentabilă o cultură ocazională, după ce prin dezvoltarea industriei chimice la sfârșitul secolului 20 și începutul anilor 1900 au apărut primele arome sintetice cu parfum de lavandă. Culturile de lavandă din Marea Britanie și cele din Franța aproape că au dispărut.

lavandăTradiția a fost salvată de francezi care au înțeles că nimic nu egalează parfumul natural al florilor de lavandă și nici mierea de lavadă.

Sunt multe soiuri de lavandă, fiecare zonă din europa având un soi care poate crește dincolor de condițiile de climă. Florile sunt mult mai parfumate în sudul Europei, mai intens colorate în nord. Angustifolia Lavendula este considerat ca fiind cel mai parfumat soi de lavandă.

Sunt multe soiri hibride, cele mai populare fiind Lavendula x și lavanda angustifolia cu flori albastre-gri.

Lavanda rezită mult mai bine decât cred mulți la frig, marele inamic al tufelor de lavandă fiind umezeala crescută în sol. Dacă vrei să crești lavandă solul acesteia trebuie să fie foarte permeabil. Plantele mai viguroase trebuie tunse pentru a stimula producția de flori, iar soarele crește cantitatea de ulei volatil din flori. Plantează lavanda într-un loc bine însorit și ai grijă să aibă un sol bun și bogat! Vei avea flori de lavandă parfumate și foarte frumoase.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply