Ce-i trebuie unui lămâi să rodească în casă

Ce-i trebuie unui lămâi să rodească în casă

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Ai un lămâi? Foarte bine, te invidiez pentru asta! Dar știi ce-i trebuie pentru ca acesta sa rodească în casă? La fel ca și mandarinul sau portocalul, care și ele pot fi crescute în mediul din casă, un lămâi are nevoie de câteva condiții esențiale pentru a rodi în casă.

În primul rând cumpără un pomișor gata format de 15-20 de dentimetri. Dacă îl vei crește dintr-o sămânță, pentru a ajunge să înflorească trebuie să aștepți vreo şapte ani. Cel mai bine ar fi să cumperi un lămâi sau un mandarin altoit (este marele secret care va face pomișorul să și rodească) din serele de profil şi să îi asiguri acasă locul ideal să rodească.

lămâi

Iată câteva reguli care te vor ajuta să ai flori de lămâi și lămâi din propriu tău lămâi din sufragerie. Este important de spus că citricele sunt destul de pretenţioase şi se adaptează greu în apartamentele lipsite de soare şi de căldură, acestea fiind principalele două condiții.

► Lumină din abundenţă – Citricele au nevoie de foarte multă lumină pentru a se dezvolta armonios. Găseşte-i pomului tău preferat un loc la fereastră sau în balconul încălzit, astfel încât să se bucure de soare în fiecare dimineaţă. Practic are nevoie de cel puțin 4-6 ore de lumină pe zi, chiar și în cele mai întunecate zile de iarna. O lampă cu lumină specială poate să fie un ajutor. Fără lumină pomișorul moare în câteva săptămâni, iar ținut constant în lumina puțină, nu va crește, nu va înflorii și nu va rodi.

► Căldură peste 20 de grade – Citricele sunt deosebit de sensibile la frig. Pentru ca lâmâiul să rodească trebuie să aibă o temperatură ridicată în mod constant, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea. Poate fi aşezat în apropierea unui calorifer, pe care este indicat să pui un vas cu apă, astfel încât atmosfera din cameră să nu fie uscată. La baza ghiveciului, se poate pune o tavă cu pietre din argilă, care se păstrează umede.

► Pământ şi ghiveci special – Citricele cultivate în condiţii optime trebuie să aibă în jurul rădăcinilor o reţea fină de fire albe, hifele unei ciuperci cu care planta creşte în simbioză. Nu distruge ciuperca şi nu înlocui pământul de la rădăcină, dacă vrei să muţi pomul într-un ghiveci mare. Pământul din vas trebuie să fie jumătate turbă, jumătate pământ de flori bine afânat pentru a permite scurgerea apei. În plus, vasul ideal este cel din teracotă, recomandat pentru că permite aerisirea rădăcinilor şi drenarea apei în exces.

► Apă fără clor – Pe timpul iernii, citricele trebuie udate doar când se usucă pământul, în medie de două ori pe săptămână. Vara, udările vor fi mai dese, în funcţie de căldura din cameră. Ar fi bine să foloseşti o apă curată, cât mai săracă în calcar şi clor. Apa de ploaie şi apa de izvor sunt ideale, dar în lipsa lor este bună şi apa de la robinet, după ce a stat câteva zile într-un vas descoperit. Frunzele trebuie şi ele udate, chiar dacă este iarnă, mai ales dacă atmosfera din cameră este mai uscată.

►Fertilizatori – Citricele au nevoie de fier, mangan şi zinc, pe care cantitatea redusă de pământ din ghiveci nu o poate furniza. Este necesar să adaugi fertilizatori, fie lichizi, fie sub formă de beţe care se înfig în pământ. Foloșește doar fertilizatori speciali pentru citrice şi foloseşte-i conform indicaţiilor de pe ambalaj.

► Alege soiul potrivit – Portocalii sau mandarinii au nevoie de căldură excesivă pentru a face fructe. În apartament, cresc mai bine citricele acre. Speciile de lămâi pitic sunt cele mai indicate pentru interioare. Lămâii Meyer, Ponderosa sau Calamondin, lămâiul verde Bearss sau mandarinul Satsuma fac flori în fiecare an şi rodesc bine și spornic în spaţiu închis.

Citește și:

 

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: