Pomul cu portocale

0

Poți să-ți împodobești bradul cu portocale. Portocalele sunt o sursă de idei fantastice pentru bradul de Crăciun și este foarte ușor să realizezi un brad cu portocale.

pomul cu portocale

Feliile de portocale uscate sunt ideale pentru decorațiuni de Crăciun. Cum faci portocale uscate? Simplu!

Cumpără câteva portocale mari, cu o coajă groasă. Adaugă și un grapefruit, lămâi  și lime, dar și câteva mandarine.  Cu un cuțit bine ascuțit, tăie toate fructele în felii, de jumătate de centimetru grosime. Tăie capetete fructelor și aruncă-le. Pune feliile de fructe pe hârtie absorbantă și pe o parte și pe altă. Scoate cu o furculița sâmburii.

Încinge foarte bine cuptorul. Așează feliile de citrice în tăvi care merg la cuptor. Nu-i nevoie nici să ungi tavă nici să pui hârtie de copt. Coace-le, cu ușă cuptorului puțin deschisă, la foc moale. După 30 de minute scoate tavă, întoarce fructele și dă-le, din nou, în cuptor. Procesul se repetă de două-trei ori, până ce fructele sunt bine uscate. Toată casă ta o să miroase că o livadă de portocali în floare!

Când sunt gata lasă-le întinse pe hârtie curată, la temperatură camerei, încă două zile, vreme în care trebuie să le întorci mereu. Feliile care sunt încă umede sau moi mai pot trece, o tură prin cuptor, la foc mic.

pomul cu portocale

După ce tot acest proces tehnologic s-a încheiat, vei avea câteva zeci de felii de portocale uscate și alte citrice aromate, numai bune de agățat în bradul de Crăciun sau de folosit pentru tot felul de alte decorațiuni. Feliile de portocale uscate, dar și cele de lămâi, grapefruit și mandarine se agăță foarte ușor, pe ramurile bradului, cu agrafe pentru hârtie sau cu sfoară (acesta din urmă fiind și recomandarea noastră).

O variantă mai rapidă este să pudrezi feliile de citrice cu zahăr pudră înainte de a le pune la cuptor.

Nici coaja de portocală nu este de aruncat. Curăță de coajă fructele astfel încât să obții bucăți mari de coajă. Pune-le sub un fund de lemn și presează-le pentru câteva ore sub o greutate (o oala cu apă). Decuprează din coajă stele sau orice forme vrei. Poți să le decorezi cu fundițe prinse în ace sau cuișoare. lasă-le la uscat pe calorifer tot sub o greutate pentru a nu se curba sau agață-le așa cum sunt în brad. Vor rezista câteva zile, iar aroma lor încântătoare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply