Ce faci în caz de incendiu

1

Monica Viericiu
Un incendiu poate porni de la lucruri simple neglijate sau privite cu amuzament, cum este o banală tigaie cu ulei uitată pe aragaz, o lumânare lăsată nesupravegheată, un tăciune rătăcit, un reșou lăsat în priză sau un muc de țigară aruncat aiurea. Dar important este și cum gestionăm situația de la bun început, pentru a reduce la minim efectele.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul izbucnirii unui foc este, potrivit specialiștilor, să rămâi calm. Acest sfat poate părea cu adevărat banal și derizoriu, dar nu este deloc așa, doar acționând cu calm găsești resursele necesare pentru a face față situației.
Dacă este vorba despre un foc de mici dimensiuni, un vas care s-a aprins pe aragaz, de un șervet aprins de la o lumânare pe masă, focul trebuie înăbușit cu un capac, cu un material ignifugat, cu un extinctor. Atenție, nu se aruncă apă pe un foc de grăsimi deoarece aceasta ar putea să alimenteze vâlvătaia, nu se suflă fiindcă atunci focul de întețește deoarece primește mai mult aer, deci oxigen. Cel mai bine se acționează cu un stingător sau cu nisip. Important este ca odată izbucnit focul, să se elimine din preajmă sursele de alimentare, așa că dacă este vorba despre un ștecher, nu încerca să-l scoți din priză, grăbește-te mai întâi să întrerupi curentul electric. Mergi la panoul general și întrerupe curentul în toată casa, apoi te ocupi de restul.
Dacă a izbucnit un incendiu, te îndrepți cât mai grabnic spre cea mai apropiată ieșire, fără să te înghesui cu ceilalți.  Daca s-au aprins hainele, acoperi fața cu mâinile, te așezi la pamânt si te tăvălești pe pământ să se înăbușe flacăra. Bune sunt și păturile ingifugate care se pun peste persoanele care au luat foc. Hainele arse trebuie date de urgență jos, dacă nu s-au lipit deja de piele. Atenție, alergatul, zbaterea și agitarea mâinilor sau a picioarelor nu fac decât să crească flacăra.
Cum la orice incendiu se degajă fum și gaze toxice, trebuie limitată cât mai mult cu putință inhalarea acestora, de aceea se merge cât mai aproape de podea, târâș pe coate și genunghi, iar gura și nasul se acoperă cu o batistă, eșarfă, bluză. Bine este ca această eșarfă să fie udată puțin cu apă, atenție, nu cu alt lichid gen bere, vin care conține alcool ce se poate inflama. La ieșirea din incintă închide ușile pentru a limita propagarea incediului.  Odată ieșit din casă, sună la urgențe după ajutor dacă cineva este rănit și nu te mai întoarce să recuperezi cine știe ce obiecte, sănătatea și viața prețuiesc mai mult decât orice pe lume.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Prevenirea incendiilor in locuinta | Revista Practic idei

Leave A Reply