Ce alegi pentru casa ta: țigla metalică sau țigla tradițională

0

Țigla metalică sau țigla tradițională: ce alegi pentru casa ta? Vezi în articol avantajele și dezavantajele fiecărui tip de țiglă.

Țigla metalică

Țigla metalică exercită o greutate redusă (5,14kg/mp) asupra structurii de rezistență a casei.

În cazul unui cutremur major, combinația dintre un acoperiș greu și o structură de rezistență insuficient dimensionată poate cauza pierderi majore.

Citește și: Sobe de teracotă – avantaje și idei

Grindina severă poate să deterioreze un acoperiș din țiglă, pe când în cazul unei acoperiș metalic poate cel mult să îi deterioreze aspectul exterior, acest fapt generând cel mult probleme de ordin estetic și nu neapărat de înlocuire a țiglelor metalice deteriorate.

Transportul inadecvat al țiglelor tradiționale poate genera casarea acestora (apar spărturi), pe când în cazul țiglelor metalice acest fenomen este inexistent.

Citește și: Detalii despre acoperișul de stuf

Țiglele metalice (5,14kg/mp) se instalează rapid și sunt ușor de manevrat, pe când cele tradiționale sunt mai grele (2,5-5 kg/bucata), fiind mai dificil de manipulat.

Țigla tradițională

Acest tip de țiglă are, în primul rând, un aspect estetic plăcut și unanim recunoscut de profesioniști, fiind folosită mai ales în cazul construcțiilor clasice. O regăsim, desigur, și în cazul construcțiilor moderne.

Modelele cele mai performante sunt și foarte durabile (zeci de ani la rând).

Țigla ceramică este termorezistentă, ignifugă și nu se decolorează în timp. Aceasta se vinde la bucată și se poate monta și pe șipci.

Citește și: Acoperișuri verzi

O placă de țiglă ceramică este mai grea și poate ajunge chiar și la 5 kg, de aceea transportul și montajul pot fi mai dificile.

Totodată, este bine să faceți alegerea țiglă metalică sau țiglă ceramică în momentul în care sunteți în stadiul de proiect cu construcția, asta pentru că fundația și armăturile trebuie să preia din greutatea acoperișului. Așa evitați viitoare probleme.

Articol publicat în revista Casa și grădina
Foto: 123rf

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply