Cateva detalii despre acoperisul de stuf

0

acoperisul de stuf (1)Acoperișul de stuf este o soluție ecologică și extrem de practică pentru a realiza acoperișul casei. Acoperișul de stuf a fost prima alegere sute de ani pentru casele tradiționale, și nu doar pentru cele care se aflau în apropierea locurilor unde stuful crește în mod natural.

Acoperișul de stuf este un excelent izolator termic, atat vara, cât și iarna, este ușor, astfel ca nu impune construcția unor pereți de susținere groși, este ușor de realizat, foarte rezistent, nu are nevoie de intreținere, este un excelent izolator pentru inflitrații și asigura scurgerea naturală a apei și zăpezilor.

Citeste si: Idei de acoperisuri case. Acoperisul potrivit

Un alt mare avantaj pentru acoperișul de stuf este faptul că se poate face atat pe case cu un singur etaj, dar și pe case înalte, iar sistemul de prindere și fixare pentru stuf pemite realizarea oricăror pante impuse de arhitectura și înălțimea construcției.

Una din problemele pe care le ridică acoperișul de stuf este gradul iricat de risc de incendiu pe care îl prezintă aceste case. Partea bună este că acest risc scade după circa doi ani de la finalizarea acoperișului pentru că în structura acestuia apar alge, licheni și mușchi verzi care asigura o protecție naturală împotriva incendiilor pentru acoperișul de stuf. Acest risc ridicat de producere de incendii poate fi diminuat prin realizarea unor structuri de evacuare a cazelor de ardere înalte și prin izolarea buna a acoperșului de restul casei, eventual cu materiale ignifuge. Incendiul este un inconvenient de care trebuie să se țină seama în cazul acestor acoperișuri de stuf, dar în contrabalanță trebuie pus faptul că riscul tinde spre zero la 2- 3 ani după finalizarea acoperișului (chiar și mai repede, dacă acoperișul trece printr-o vară ploioasă sau o iarna cu multă zăpadă), iar garanția reală pentru acoperișul de stuf este de cel puțin 90 de ani.

acoperisul de stuf (2)Citeste si: Idei de amenajari pentru mansarde

Există structuri de stuf pentru acoperș care sunt în perfectă stare și după 150 de ani de la momentul în care au fost realizate, iar acest fapt este posibil pentru că acoperișul de stuf nu putrezește, nu lasă apa să treacă dacă grosimea lui este de cel puțin 30 de centimetri.

Ideal grosimea optimă pentru acoperișul de stuf este de 40 de centimetri, grosime care îî asigura stabilitate, capacitatea de a izola perfect și o garanție de cel putin 100 de ani

În ceea ce privește costurile de construcție, încluzând aici manopera și transportul materialelor, pentru acoperișul de stuf, valoarea este de la 30 la 60 de euro pe metru pătrat.

Deși aparent pare greu de crezut cele mai multe case cu acoperișul de stuf se construiesc în Olanda, chiar și în prezent. Urmează Danemarca, Germania, Belgia și Rusia.

Citeste si: Acoperis din sindrila de lemn. Revenirea la traditie

Remarcabil pentru acoperișul de stuf este faptul că rezistă excelent la vânturi puternice, se realizează simplu pe o structură de bază din lemn, nu are nevoie de nici un fel de izolare suplimentare pentru apă sau aburi, este un excelent izolator fonic, iar la montarea acestuia (se realizeaza foarte repede, pentru o suprafață de 100 de metri fiind suficiente circa 20 de ore de lucru) nu se folosesc nici un fel de materialele chimice.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply