Bergenia, o alegere ideala pentru gradini urbane

0

Bergenia sau Giusepina face parte dintr-o familie mai mare de plante cu flori, cu rol decorativ, originară din Asia. Bergenia este perenă, perfectă pentru exterior, dar și pentru terase, jardiniere și chiar și pentru interior, are frunze mereu verzi, lucioase, mari, care capătă nuanțe roşii după brume repetate și pe parcursul iernii. Florile pot fi roz, în mai multe nunațe sau albe. În clima din România plantele înfloresc în mai și formează inflorescenţe spectaculoase susţinute pe o tulpină cărnoasă colorată (roșie) și lungă.

bergenia-49784_960_720

Bergeniile pot fi plantate în zona de borduri sau ca plante-covor, chiar sub pomi şi arbuşti și au rolul de a opri dezvoltarea buruienilor. Sunt perfecte pentru gradini urbane.

bergenia-324432_960_720Planta Bergenia se adaptează la toate tipurile de sol, dar preferă un sol bogat (dacă nu este așa va fi fertilizat constant),  umed (are nevoie de stropiri la două-trei zile, dacă nu plouă mai mult de o săptămână), care să se dreneze bine penmtru că sunt afectate de apa băltită. Primăvara şi vara preferă expunerea la penumbră sau umbră. În fiecare an, primăvara târziu, au nevoie de îngrășământ organic. Plantele au nevoie de fertilizare și toamna, iar în lunile septembrie şi octombrie plantele pot fi rărite, prin scoaterea rizomilor și plantarea lor în altă parte. Având în vedere că sunt plante de exterior, nu necesită o protecţie specială în timpul iernii. În plus, fiind potrivite pentru grădini în zone aglomerate pentru că au o bună toleranță la mediul poluat.

Este important ca după înflorire și după ce tijele florale se usucî, acestea să fie taiate.

Bergenia nu este doar una dintre cele mai frumoase plante cu flori pentru grădină, dar este și una dintre cele mai rezistente și mai adaptabile plante perene. Practic poate crește în soare sau la umbră la fel de bine, crește în locuri umede, dar și în cele uscate (unde are nevoie de apă suplimentară), în soluri acide sau alcaline, sărace sau bogate în nutrienți.

După trecerea florilor, la finele lui mai, frunzele sunt foarte frumose și reprezintă o zonă decorativă și vie în orice grădină. Nu în ultimul rând trebuie spus că bergenia este foarte prietenoasă și suportă bine alaturarea cu aproape toate plantele din grădină.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply