Barba imparatului sau floarea de la ora 4, printesa din Peru

0

Floarea de la ora 4 sau barba împăratului (pe numele oficial Mirabilis jalapa) este una dintre cele mai colorate flori de vară, idală pentru grădini și zonele de frontieră din curți, perfect adaptată pentru borduri. Originară din Peru, extrem de populară la noi, Mirabilis jalapa mai este cunoscută și sub numele de noptița sau frumoasa nopții. Prin unele locuri i se spune și floarea din Peru.

barba împăratului (1)

Citeste si: Amenajari pentru gradini mici

Barba împăratului este una dinre florile care se deschid numai după ce soarele trece de cumpăna zilei și rămâne deschisă până dimineața, când razele soarelui determină închiderea florilor. Florile se deschid și ziua pe timp noros sau când plouă. Special la aceasta floare este coloratura florilor, deseori  bicolore uneori în combinații spectaculoase.

barba împăratului (2)Citeste si: 3 plante care infloresc noaptea

Planta are rădăcinile îngroşate şi tulpina cu noduri proeminente, bine ramificată și crește înaltă de 70–80 centimetrii dacă are condiții bune. Producția de flori nu depinde de înălțimea plantei, cele care cresc în zone de frontieră din curte, pe lângă borduri și pe marginea aleilor sunt de regulă mai scunde și nu trec de 30-40 de centimetri.

Frunzele sunt ovate, ascuţite, peţiolate, dispuse opus, colorate în verde intens. Florile sunt tubuloase, asemănătoare unor pâlnii, grupate câte trei-șase în inflorescenţe tip racem lax şi colorate în nuanţe diferite de roşu, roz, galben, alb.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Barba împăratului înflorește din iunie până toamna târziu, sunt plăcut şi discret parfumate şi se deschid numai în absența soarelui.

Florile sunt colorate într-o singură culoare sau pestrite și au combinații de roșu, roz, violet, galben, mov sau albe. Spectaculos este că din aceiași tulpină pot rezulta flori colorate diferit, dar mereu combinații de două culori.

Mirabilis jalapa preferă solurile argiloase, fertile, profunde, însorite. Sunt potrivite pentru fundalul straturilor mixte de flori, ideale în jardiniere, gradinile rustice sau pot fi crescute în locuri izolate unde se pot dezvolta ca arbust. Sunt plante perene, productive care se autoînsămânțează.

Barba împăratului se înmulţeşte prin seminţe, semănate direct la locul de decor, spre sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, în cuiburi. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 grade Celsius.

Citeste si: Cum amenajezi o gradina de care NU trebuie sa ai grija

Plantele răsar în 7–10 zile de la semănat. Trebuie udate cu măsură, iar solul trebuie să dreneze foarte bine, pentru că are rădăcinile foarte sensibile.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply