Auberieta, minunea albastra din gradina

0

Auberieta este o plantă fabuloasă atât prin aspectul exotic și foarte decorativ, cât și prin unele caracteristici speciale: crește ușor, nu are nevoie de îngrijire speciala și, ceea ce este cu adevărat special, este ideală pentru decorarea zonelor cu zidarie, garduri, a solului stancos și pietros, fiind alegerea ideală pentru borduri, gradini terasate cu sol sărac.

Auberieta este o plantă perenă originară din Europa şi din Asia Mică, adaptată perfect la clima temperată continentală cu temperaturi extreme.  Minunea albastră cuprinde aproximativ 15 specii, iar cea perfectă pentru grădini este soiul Aubrieta Deltoidea. Soiul nu crește peste 25-30 centimetri şi este potrivită pentru decorarea zidurilor şi locurilor mai stâncoase, a bordurilor din grădinile terasate sau a teraselor.

Auberieta este o plantă târâtoare-agăţătoare, tufoasă, fapt care o face ideală pentru cultivarea lângă ziduri, în jardinierele de la ferestre sau din balcoane, pe care le îmbracă cu flori mici albastru-mov. Planta poate îmbrăca ca o perdea de flori zidurile cu un aspect decorativ fabulos. Frunzele, verzi cu nuanţe cenuşii, au tendinţa să se înmulţească foarte mult, în detrimentul florilor, astfel ca trebuie contant rupte pentru a stimula producția de flori. Florile apar primăvara, în perioada martie-iunie şi au patru petale fiecare, albastru-mov cu tenta violetă. Tulpinile sunt ramificate. Florile pot să fie rar albastu deschis sau, și mai rar, roz-mov.

Auberieta

Planta are nevoie de puţină îngrijire, fiind pe cât de frumoasă, pe atât de puțin pretențioasă. Solul în care se plantează, fie că e ghiveci sau pămînt de grădină, trebuie să fie bine drenat, motiv pentru care se recomandă amestecul de pământ cu nisip în proporţie de 1/5. În acest fel se pastrează umezeala în sol, apa se drenează ușor, iar solul este unul ușor, mai degrabă sărac. Stratul de pământ de la suprafaţă ghiveciului, trebuie înnoit în fiecare primăvară, înainte ca planta să intre în vegetație.

Udarea se face relativ rar, la fiecare 3-4 zile. Apa în exces stimulează producția de frunze în defavoarea florilor. De aceea se va uda doar o dată la câteva zile. Ramificaţiile şi florile ofilite trebuie înlăturate, pentru ca restul plantei să producă flori. Planta produce flori în valuri din martie până în mai, uneori, chiar și mai mult.

Auberieta se poate înmulţi prin seminţe, divizarea tufelor sau prin butaşi. Seminţele se plantează în luna februarie. După ce germinează, pot fi mutate în ghivece puţin mai mari, pentru a-şi continua creşterea. În lunile martie-aprilie se plantează în ghiveciul definitiv sau în grădină. În cazul butăşirii, butaşii se recoltează în augusţ septembrie şi se folosesc ramuri obţinute prin tăiere şi curăţate de florile ofilite. În august-septembrie, tulpinile cu flori ofilite se taie şi se curăţă şi apoi se plantează în pămînt de grădină amestecat cu nisip. Se ţin la cald pînă cînd dau semne că au prins rădăcini, apoi se transplantează.

Planta nu are nevoi speciale, dar are o predispoziție pentru a forma ciuperci. În cazul în care acestea apar trebuie tratată cu cu sulf solubil. dacă boala avanseză poate omorî planta și se poate extinde la plantele vecine.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply