Arbuștii de kiwi se cultivă ușor și la noi

0

Arbuștii de kiwi

Arbuștii de kiwi aparțin familiei de plante Actinidia. Există peste 50 de specii Actinidia şi cele mai multe dintre ele nu supravieţuiesc iernilor noastre, cu excepţia unor soiuri rezistente la ger, precum A. arguta sau A. kolomikta, care, pe lângă fructele gustoase și bogate în vitamina C, au și un aspect foarte decorativ, cu frunze în formă de inimă de culoare verde deschis cu pete albe și roz.

Cum arată arbuștii de kiwi?

Plantele aparțin grupului lianelor. Mai precis, sunt plante cățărătoare cu frunze foarte frumoase, caduce, care produc fructele atât de îndrăgite şi la noi. Arbuștii de kiwi pot fi cultivați atât în scop pur decorativ, cât şi pentru a obţine o recoltă bogată de fructe. Dacă eşti interesat de ultimul aspect, trebuie să ştii că planta este androsterilă, adică florile de gen feminin şi cele de gen masculin se găsesc pe plante distincte. De aceea, pentru a obţine fructe, este nevoie să ai cel puţin o plantă femelă şi una mascul, iar dacă plănuieşti să realizezi o plantaţie mai mare, este suficient să cultivi o plantă de gen masculin la opt femele sau să inserezi pe o plantă cu flori de gen masculin până la 4 altoi cu flori femele.

Citește și: Spânzul de grădină – sfaturi utile

Arbuștii de kiwi

Arbuștii de kiwi

Denumire ştiinţifică: Actinidia spp.

Familie: Actinidiaceae

Origine: nord-estul Chinei

Florile: sunt mari, culoare alb-crem, ușor parfumate

Arbuștii de kiwi – cultivare şi îngrijire

Au nevoie de o lungă perioadă de dezvoltare, care nu trebuie să se suprapună peste perioadele reci din toamnă sau iarnă târzie. Când se află în perioada de repaus, soiurile rezistente de kiwi pot rezista şi la temperaturi de -20°C.

Arbuștii de kiwi pot fi plantați într-un loc însorit şi susţinut de spalier. Preferă solurile mai acide, cu pH-ul între 5-6,5, bine drenate, bogate în materii organice. Udarea se face din abundenţă, mai ales în perioada activă.

Tehnicile de tăiere se bazează de obicei pe înlocuirea trunchiului principal şi diferă numai în funcţie de sistemul de spalier folosit.

Citește și: Kalanchoe – 5 sfaturi utile de îngrijire

Arbuștii de kiwi se înmulțesc prin semințe pe care le puteți cumpăra din magazinele online de specialitate. Pot fi folosite și seminţele fructelor cumpărate de la magazin, însă acestea nu aparțin, de obicei, speciilor de Actinidia rezistente în clima noastră. Semințele pot fi plantate primăvara; vor germina în 4-5 săptămâni într-un substrat de perlit cu turbă. Pentru înființarea unei culturi cu arbuști de kiwi este mai simplu să se recurgă la plantarea răsadurilor cumpărate din pepiniere.

Boli şi dăunători: Dăunătorilor nu prea le plac frunzele, scoarţa şi rădăcina acestui arbust.

Recoltarea: Pentru cei care cresc acasă un kiwi, cel mai bine este să aştepte până la 1-15 noiembrie, dată până la care seminţele din interior sunt deja negre.

Citește și: Palmieri-curmali la ghiveci – obținuți din semințe

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply