Palmieri-curmali la ghiveci – obținuți din semințe

0

palmieri-curmali

Palmieri-curmali
Phoenix canariensis, o rudă apropiată a celebrului Phoenix dactylifera (curmalul), este o prezență constantă în majoritatea florăriilor care se respectă. Cu toate acestea, adevăratul curmal este mai puțin popular printre iubitorii plantelor de interior, chiar dacă diferențele între cele două specii sunt destul de mici. Așa că, dacă vă plac palmierii, adăugați la colecție o plantă obținută chiar de voi!

palmieri-curmaliSensibilitatea la frig face imposibilă cultivarea de palmieri-curmali direct în grădină, de aceea nu îl vom lăsa afară pe timpul iernii, ci doar vara, în ghiveci. Are cerințe ridicate față de umiditatea atmosferică, cel puțin 40%, recomandându-se pulverizarea repetată. Vara se udă o dată pe săptămână și iarna la 10 zile, dar abundent. În primii trei ani schimbarea ghiveciului și a pământului se va face anual, apoi pământul se va schimba la 2-3 ani.

Atenție!
Ca plantă de apartament nu face fructe.

Citește și Carambola – fructul in forma de stea

Cum obții palmieri-curmali din semințe
1. De cele mai multe ori, în supermarket găsim curmale deshidratate, la pachet. Din acest motiv nu ne putem da seama foarte bine de calitățile acestora, așa că le vom alege după noroc.

2. Desfacem fructele, îndepărtând pulpa ce înconjoară sămânța, deoarece aceasta va putrezi ulterior. Alegem cele mai frumoase semințe (trebuie să fie intacte) și le punem în apă caldă timp de 48 de ore, schimbând apa de câteva ori.

3. Luăm un ghiveci mic, de 5-9 cm diametru, și îl umplem cu un amestec de pământ de flori cu nisip. Se pot pune câte două semințe în ghiveci, la maxim un centimetru adâncime.

4. Punem ghiveciul într-un loc luminos, cu o temperatură între 25°-30°C. Vom menține pământul umed, dar fără ca apa să băltească. Plăntuțele de palmieri-curmali vor apărea după aproximativ două luni, așa că trebuie să aveți răbdare.

5. Odată ce au început să crească, vom realiza transplantarea. Aceasta trebuie să aibă loc primăvara.

Află Cum vă puteți abona la revista Casa și grădina

Articol apărut în revista Casa și grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Fotolia / al62 & Stauke

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply