Apartament versus casă. Tu ce vrei să închiriezi? Avantaje și dezavantaje

0

Când decizi să îți cauți o locuință pe care să o închiriezi, piața imobiliară îți oferă numeroase opțiuni din care poți alege. Dificultatea intervine atunci când nu știi ce să alegi între un apartament și o casă. Există argumente pro și contra, iar pentru a-ți veni în ajutor, ne-am gândit să le menționăm în acest articol pe câteva dintre ele ca să poți lua decizia mai ușor și să iei în primire în cel mai scurt timp locul pe care urmează să îl numești „acasă”.

Apartament de închiriat

PRO

 • Este mai ieftin de închiriat, având, în general, o suprafață mai mică decât cea a unei case.
 • Tot din motivul suprafeței, poate fi mai ieftin de întreținut și mai ușor de curățat, dar și mai simplu de păstrat în ordine.
 • De regulă, este mai aproape de facilitățile de care te folosești zi de zi, cum ar fi școala, mijloacele de transport în comun, centrele comerciale, spitalele sau parcurile, pentru că, de cele mai multe ori, blocurile de locuințe nu sunt în afara orașului sau la periferie, cum este cazul caselor.
 • Împarți anumite cheltuieli cu vecinii, cum ar fi iluminarea scării blocului sau liftul.

DEZAVANTAJE

 • Tot zgomotul de la vecini ajunge și la tine. Dacă vreunul dintre colocatarii blocului în care ai închiriat apartamentul are de făcut o reparație sau dă o petrecere acasă, vei fi expus zgomotului.
 • Problemele vecinilor pot fi și ale tale. Dacă vecinul de deasupra are o problemă cu instalațiile de apă și are loc o inundație la el în apartament, șansele ca apa să distrugă și pereții tăi este foarte mare. Același lucru se poate întâmpla și dacă are loc un incendiu la unul dintre apartamentele vecine sau dacă se confruntă cu probleme cu gândacii.

Casă de închiriat

PRO

 • Este, în general, mult mai spațioasă decât un apartament. Astfel, te poți bucura de camere mai mari și poți depozita mai multe articole de mobilier de care să te folosești după bunul plac.
 • Ești deseori mai aproape de natură, astfel încât, în diminețile călduroase te poți bucura de o cafea aromată în curte, iar în serile târzii poți face un grătar cu prietenii fără a mai fi nevoit să cauți un loc departe de casă.
 • Ești propriul stăpân al locuinței și nu te confrunți cu zgomotul, mirosurile sau alte inconveniente din partea vecinilor.
 • În loc de sunetul de trafic intens, claxoane și scărțâit de roți, te poți bucura de sunetul frunzelor copacilor sau de cântecul păsărilor.

CONTRA

 • E mult mai greu să întreții o casă decât un apartament. Fiind vorba de un spațiu mai mare, e posibil să te confrunți cu o dificultate atunci când ai de făcut curățenie.
 • Facturile vor fi mai mari decât în cazul unui apartament, cum e și natural, tot din pricina spațiului. Gazul sau lemnele consumate pentru încălzirea întregii locuințe vor fi mai scumpe, la fel și factura la apă și la lumină.
 • Probabil vei sta mai departe de centrul orașului. De cele mai multe ori, cartierele de case sunt la periferie sau în afara orașelor, ceea ce ar face transportul până la locul de muncă sau alte locuri în care trebuie să ajungi des mai dificil.
 • Vei plăti singur toate facturile, nu ca în cazul în care alegi un apartament, pentru că nu vor exista cheltuieli pe care să le împarți cu vecinii.

Acestea sunt doar câteva motive pro și contra pentru a lua în chirie una din cele două forme de locuință. Apartament sau casă, până la urmă decizia îți aparține în totalitate, în funcție de criteriile personale.

Citeste si:

Sursa:Agentia Digital Workforce
Sursa foto: shutterstock.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply