Apartament eclectic original cu tuse vibrante – Dorințele unui client exigent au fost provocările mult așteptate de un studio de design renumit pentru amenajări în stil neoclasic. Acesta a transpus fidel și impecabil cerințele proprietarului: un decor original, cu note contemporane evidente, homey și confortabil.

Citeste si Look contemporan într-un apartament brazilian
Pentru a amenaja apartamentul lor de 250 mp, proprietarii au ales studioul Oleg Klodt Architecture & Design. Acesta are o bună reputație pentru interioare clasice, amenajate într-un stil propriu, apropiat de o perspectivă contemporană. Colaborarea a fost ușoară și constructivă – proprietarii au avut încredere în viziunea și flerul designerilor, iar aceștia au profitat din plin de deschiderea spre idei noi a beneficiarilor. Pornind de la un cadru clasic, cu exprimare moderată, ambele părți au fost de acord să introducă note contemporane, completări originale și inedite, precum și tușe mai frivole sau mai jucăușe bine dozate. A rezultat un interior confortabil și degajat, în primul rând, cu o juxtapunere surprinzătoare de stiluri și materiale, care nu lasă loc monotoniei. Materiale și forme din stiluri diferite sunt puse deseori față în față: stejar masiv pentru parchet versus pardoseli din ciment colorat în masă cu modele de inspirație hispanică, culori deschise și forme moderne suprapuse unor cornișe uriașe în stil clasic, marmură și metal etc. Dorința de a avea zone cu aspect original a fost o permanentă cerință a clientului. Una dintre ele se află în bucătărie, unde ne atrage atenția o insulă de culoare albastră, realizată din granit, care are deasupra o hotă specială, cu ramă din piatră, un ansamblu conceput și realizat chiar de studioul de design.

În hol, pentru pardoseală, nu s-au folosit materiale convenționale, ci s-au preferat dalele din ciment. Sunt produse realizate artizanal într-o cromatică ponderată, cu multe tonuri. Desenul dalelor, asemănător unui uriaș patchwork, estompează senzația de răceală ce ar putea proveni de la suport. În plus, pare o invitație către interiorul casei, deoarece se desfășoară de la ușa de la intrare masivă în lungul unui coridor cu formă curbată. Cadrul este degajat, fără piese de mobilier mari, astfel că „pavajul“ interior se detașează în toată splendoarea.

În living, configurația aparte a pereților exteriori a fost de mare ajutor designerilor și o provocare în același timp. Lângă un perete curbat, cu geamuri mari, a fost plasată o masă de dining circulară, de la care cei ai casei și oaspeții lor se pot bucura de o priveliște generoasă către exterior, cu o deschidere de 180º.

În același spirit convivial au mai fost gândite mici zone din living, echipate cu mici mese și scaune, asemănătoare unor separeuri sau locuri de șuetă. Atât în living, cât și în celelalte încăperi sunt diseminate piese de mobilier și decorațiuni eclectice aduse din toate colțurile lumii. Acestea includ și numeroase piese cu design de top ale brandurilor renumite din Belgia, Marea Britanie și Statele Unite. La loc de cinste se află canapeaua albastru-petrol, pe care tronează perne decorative în nuanțe vibrante de portocaliu. Se adaugă mai multe compoziții și piese create chiar de designeri în funcție de nișele și spațiile din casă.


Citeste si UN APARTAMENT CU DESIGN SCANDINAV SI AER TINERESC
În cele trei dormitoare (două sunt destinate copiilor), stilul clasic reinterpretat și ponderat iese imediat în evidență. Acesta este completat de tușe coloniale, etno și safari, vizibile imediat prin modelele de tapet, decorațiunile cinegetice și alte accesorii decorative stilate. O cameră a copiilor are o formă neregulată, ceea ce a presupus o planificare judicioasă a spațiului, precum și optarea pentru mobilier pe comandă.



Băile se disting prin aspectul original și prin intervențiile inedite – un loc de cadă amenajat într-o nișă circulară ca o lojă de operă, pavaj cu dale din ciment viu colorat, țevi sanitare inițial la vedere încorporate în instalații de iluminat etc.

Deși se integrează perfect în stilul general, fiecare încăpere din casă respiră un aer propriu și are un aspect distinct prin detaliile unice. Comune tuturor încăperilor sunt profilele decorative, cornișele și plintele, precum și panourile decorative în stil clasic de pe pereți. Nu a fost uitat nici specificul local – mai multe picturi abstracte de pe pereți sunt semnate de artiști ruși. Stilul ușor de distins în toată casa, completat de trăsăturile distincte vizibile în toate încăperile, creează o simfonie atent orchestrată, care reflectă partitura dorită de client, aleasă cu bun-gust și îndrăzneală. După parcurgerea ei, de la un capăt la altul al apartamentului, aplauzele la scenă deschisă sunt pe deplin meritate.
Citeste si Un apartament in stil masculin
Articol preluat din revista CASA LUX, nr. 1/2017.
Text: Lucian Dobraca. Foto: Sergey Ananyev