Cum să amenajezi practic mansarda II

0

 

123RF
123RF
Dragă cititorule,
Continuăm articolul despre mansardare. Prima parte a acestui articol o poţi citi aici.
Tot acum verifică minuţios şi instalaţia electrică (izolată corespunzător), stabilește unde este nevoie de prize și unde vor fi amplasate corpurile de iluminat. Ai grijă ca mansarda să poată fi ventilată corespunzător, iar dacă amenajezi o baie, alege gips-carton, adezivi, finisaje și ferestre ce rezistă la umiditate sporită.
Ce culori să folosești
În funcție de stilul de amenajare ales, poți lăsa la vedere grinzile de lemn natur sau finisate în tonuri asortate mobilierului, ori le poți masca în diverse moduri. Cât privește cromatica zugrăvelii, sunt de preferat albul și culori în tonuri deschise care să amplifice lumina, eventual culori calde care să creeze o atmosferă primitoare. Dacă simți nevoia unui contrast ai posibilitatea să vopsești altfel un perete, preferabil cel din spatele tăbliei patului ori canapelei sau, mai degrabă, să înviorezi totul cu perne, draperii, carpete în culori bine alese și care se fac imediat remarcate.

Cum mobilezi

Cât privește mobilarea, unele piese vor fi făcute pe comandă pentru a se încadra în acele spații mai înclinate și a folosi eficient orice locșor. Aici intră comode, bănci și rafturi ce vor fi amplasate în zonele mai joase ale încăperii. Gândește mobila în funcție de configurația locului și mai ales de sursele de lumină naturală care nu trebuie obturate sub nicio formă. Aceasta fiindcă lumina este responsabilă de starea de bine din interiorul unei încăperi, având rol important în dezvoltarea omului, în menținerea sănătății fizice și mintale.
123RF
123RF
Tot pentru confort și totodată crearea unor spații de depozitare, se recomandă construirea sub șarpantă, de-a lungul pereților, a unor dulapuri care să atenueze impresia de pod. Lăţimea acestora variază de obicei între 1-1,5m şi se corelează obligatoriu cu panta acoperişului. Cu cât avem un acoperiş mai plat, cu atât aceste dulapuri vor fi mai late, pentru a compensa vizual înclinaţia. Caută să-ţi laşi liberă creativitatea aici şi amenajează într-un mod mai aparte. În mansardă poţi face un living tineresc plin de fotolii puf şi perne de şezut, un dormitor romantic, cu baldachin şi perdelu e graţioase, o sală de jocuri distractive pentru membrii familiei, cu mese colorate, tablouri nonconformiste etc.
Indiferent cum ai alege să amenajezi mansarda, încearcă să pui în valoare forma ei deosebită şi fiecare element arhitectural interesant, caută să foloseşti la maximum spaţiul pe care ţi-l oferă. Mult succes!
Text: Monica Viericiu
Foto: www.123rf.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply