Amenajarea balconului: legume sau flori?

0

Legume sau floriLegume sau flori? Dispui de un mic balcon în care îţi doreşti să creşti o grămadă de legume, de plante aromatice şi de flori, să întinzi două şezlonguri la soare şi să strecori şi o măsuţă de savurat cafeaua. Dar cum le poţi împăca pe toate?

Ai un apartament cu un mic balcon, pe care te grăbești să-l îmbraci în verdeaţă. Există câteva trucuri în așa fel încât să poți îmbina aici o grădină de legume și câteva straturi de flori:

Legume sau flori? Grădina de legume

În general, este foarte dificil să amenajezi o grădină de legume într-un spaţiu atât de mic cum este balconul, dar nu imposibil. Obişnuieşte-te cu gândul unor recolte mici, dar gustoase, şi încearcă să organizezi totul cât mai bine.

Pe cât posibil, foloseşte spaţiul pe înălţime, umplând pereţii cu ghivece mici şi uşoare şi folosindu-te de rafturi înguste şi de jardiniere prinse în afara balconului.

Poţi creşte în balcon varietăţi pitice ale legumelor normale, verdeţuri pentru salate (lăptuci, ridichi, spanac), căţărătoare (fasole, mazăre), plantele aromatice şi fructe (căpşuni sau fragi, în funcţie de luminozitate).

Citește și Delphinium, proaspăt ca o ploaie de vară

Legume sau flori? Grădina de flori

Ca şi în cazul grădinii de legume, profită cât mai mult de spaţiul pe care îl ai.

Dacă eşti grădinar începător, exersează-ţi mai întâi talentul pe plante anuale, excelente şi în cazul în care nu ai balconul închis.

Balconul poate fi îmbrăcat în căţărătoare anuale precum zorelele, Thunbergia, Lathyrus odoratus, sau perene, dar acestea din urmă au nevoie de ghivece mai mari şi de minimă protecţie iarna.

Pentru a umbri balconul, poţi folosi pânze impermeabile în culori vesele sau poţi crea umbrare din plante agăţătoare, sunt mai uşoare şi ocupă mai puţin loc decât ghivecele cu arbuşti.

Dacă balconul este foarte mic, optează pentru mobilier pliant – pe post de măsuţă de cafea poate fi folosit un simplu raft rabatabil.

Sfat: cumpără întotdeauna cele mai mari jardiniere pe care le găseşti, vei avea astfel mai mult loc pentru ghivecele cu flori.

Citește și Nymphaea, zânele grădinii tale

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply