Delphinium, proaspăt ca o ploaie de vară

0

Delphinium – sau nemţişorul, pe numele lui popular – este o plantă perenă pe care o întâlnim în mod spontan pe câmp. Ca o reflexie a cerului albastru, florile lui ne aduc seninătatea în grădină chiar şi pe timp de furtună. Cu o siluetă de balerină şi mişcări graţioase în bătaia vântului, animă peisajul toată vara, până toamna devreme, când intră la repetiţii pentru anul următor.

Fiind o plantă mai rustică, Delphinium rezistă foarte bine şi condiţiilor mai puţin prielnice, dar are şi perioade de sensibilitate mai mare când are nevoie de îngrijiri speciale.

Citește și Iris, floarea-curcubeu

Delphinium – diverse probleme şi remedii

Simptome: părţi din plantă prezintă muşcături şi depuneri mucilaginoase.

Cauze: cei mai aprigi duşmani cu care se confruntă Delphinium sunt melcii, cărora le place să guste din delicioasa plantă.

Remediu: după ploaie, planta se tratează cu ardei iute pentru a îndepărta dăunătorii.

Simptome: frunzele dinspre vârful tulpinii sunt încreţite, planta se dezvoltă greu.

Cauze: Delphinium a fost atacat de omizi care vor distruge bobocii nedezvoltaţii încă.

Remediu: în cazul în care avem puţine exemplare ale plantei în cauză, dăunătorii se înlătură cu mână. Dacă există o suprafaţă mai mare cultivată, se vor folosi tratamente fitosanitare.

Citește și Camassia – bulbi comestibili pentru grădină

Simptome: Delphinium pare acoperit de o pulbere gri-cenuşie la nivel mai avansat, în cazuri mai puţin grave, doar de pete circulare ce apar mai ales pe frunze. 

Cauze: mucegaiul cenuşiu apare pe la sfârşitul verii în cazul temperaturilor ridicate pe timp de zi, dar şi noaptea.

Remediu: dacă este depistată din timp, se poate aplica un tratament uşor cu fungicide, iar părţile grav afectate vor fi înlăturate.

Simptome: unele exemplare de Delphinium sunt căzute la pământ, iar la atingere părţi din tulpină sunt moi, mucegăite.

Cauze: o ciupercă obraznică numită Sclerotinia nu îi dă pace. Dacă nu omoară planta de la început, aceasta produce scleroţi sub formă de mici pietricele negre în ţesuturile acesteia.

Remediu: din păcate, sporii acesteia rămân în sol, în anul următor putând să apară din nou. Se poate controla prin aplicarea de fungicide. Dacă apare  pe o suprafaţă mai mare, se recomandă rotaţia culturii.

Citește și Bulbi cu flori pentru grădina de vară

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Gerisch / Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply