Camassia – bulbi comestibili pentru grădină

0

Camassia

Camassia – pe numele ei popular, zambila indiană – este una dintre plantele foarte apreciate ca sursă de hrană de indienii Americii de Nord. Cu flori frumoase, albastre sau violet, care apar în timpul verii, planta nu mai este considerată acum doar o sursă de hrană, ci şi o răsfăţată a grădinilor decorative.

Frunzele ei lungi şi subţiri, asemănătoare celor de narcise, apar primăvara devreme şi, în funcţie de condiţiile de creştere, pot varia ca înălţime între 20-80 cm. Tijele florale, cu spice purpurii în vârf, pot atinge şi 150 cm înălţime.

Citeşte şi Orhideele, soluţii pentru probleme frecvente

Exemplarele de Camassia merg foarte bine în borduri, alături de plante precum Rudbeckia sau Echinacea, însă cel mai frumos arată dacă le păstrezi un loc mare în grădină în care să se întindă şi să coloreze totul în albastru. Florile rezistă foarte bine şi după ce sunt tăiate, putând fi ţinute în vază sau folosite în aranjamente florale.

Camassia – sfaturi de cultivare

Camassia poate fi naturalizată foarte uşor în grădină cu condiţia să respecţi următoarele cerinţe: bulbii trebuie plantaţi în toamnă, în locuri însorite sau umbrite uşor de copaci rari sau tufe mai înalte. Solul trebuie să fi bine drenat şi bogat în humus, în substanţe nutritive, cu un pH neutru, menţinut în permanenţă umed, însă fără ca apa să băltească.

Citeşte şi Bonsai, arta arborilor miniaturali

Dacă are suficient spaţiu, planta se înmulţeşte singură prin rădăcinile subterane sau prin seminţe, însă poate fi înmulţită şi prin rărirea tufelor toamna. Pentru a începe o cultură, seamănă în aprilie direct în grădină sau în februarie în interior, apoi transplantează în grădină când pericolul îngheţului a trecut. Pliculeţe cu seminţe se găsesc de vânzare în magazinele online.

Camassia – întrebuințări culinare

Partea comestibilă a plantei este bulbul, care are o aromă dulceagă, asemănătoare cartofilor dulci copţi. Bulbii se recoltează în toamnă după ce florile s-au ofilit şi pot fi consumaţi fierţi, rumeniţi sau puşi la uscat şi folosiţi sub formă de făină.

Citeşte şi Leurda, sfaturi de cultivare în grădină

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © Graham Prentice – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply