Orhideele, soluţii pentru probleme frecvente

0

Orhideele par exotice şi pretenţioase, însă sunt foarte uşor de îngrijit. Oferă-le condiţiile optime de creştere şi te vor răsplăti din plin cu frumuseţea lor.

Orhideele, soluţii pentru cele mai frecvente probleme

Simptome: Frunzele sunt lipicioase, au pânze de păianjen sau sunt acoperite de insecte minuscule.
Cauza: Plantele sunt infestate cu afide sau păianjeni roşii. Aceştia apar în cazul în care nivelul de umiditate din sol şi din aer este prea scăzut.
Soluţia: Spală uşor frunzele plantei şi aplică un insecticid pe bază de săpun. Asigură umiditatea optimă, pulverizând apă pe plantă cu ajutorul unui spray (poţi folosi un recipient în care a fost soluţie pentru spălat geamurile, bine curăţat în prealabil).

Citeşte şi Spânzul de grădină – sfaturi utile

Simptome: Petalele se înnegresc şi bobocii se usucă.
Cauza: Acest lucru se datorează lipsei de aer sau a unei scăderi bruşte a temperaturii ambientale.
Soluţia: Se aduce cât mai repede la un mediu ambient cât mai aproape de cel optim şi se înlătură părţile afectate, pentru a se evita răspândirea afecţiunilor.

Simptome: Apar pete pe frunze, pe bulbi şi uneori chiar şi pe flori. Acestea sunt de culoare galben sau maroniu deschis, neuniforme.
Cauza: Planta este atacată de ciuperci. Orhideele mor rareori din această cauză, însă cicatricele inestetice vor rămâne definitiv pe frunză.
Soluţia: Îndepărtează părţile afectate, apoi mută planta într-un loc mai uscat şi bine aerisit. Ţine-o separat de celelalte plante timp de o lună, pentru a evita răspândirea ciupercilor.

Simptome: Flori urâte, deformate.
Cauzele pot fi numeroase, de la un nivel scăzut de umiditate şi temperaturi mari în faza de înflorire, vătămarea mecanică sau chimică a bobocilor, dar cel mai grav este atacul viruşilor.
Soluţii: Izolează planta şi asigură-te că primeşte condiţiile optime de creştere. Dacă la al doilea val de flori simptomele nu au dispărut, înseamnă că planta este atacată de virus şi trebuie aruncată.

Citeşte şi Pământul de flori – 5 sfaturi utile

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: floradania.dk

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply