Ziduri cu farmec

0

Ai o curte interioară cu ziduri din cărămidă? Ți se pare că aceasta are un aer monoton? Nu trebuie să te descurajezi! Poți amenaja în ea o grădină deopotrivă luxuriantă, intimă și odihnitoare.

Este greu de crezut că o grădină amenajată într-o curte interioară mărginită de ziduri din cărămidă poate fi așa de frumoasă, dar e adevărat! Arhitectul peisagist a conceput fiecare latură zidită într-un stil diferit: pe cea de intrare a acoperit-o cu iederă și a plasat pe ea bazinul din care curge apa în iaz, pe cea opusă a întins un trandafir agățător, pe una dintre cele două laterale a mascat-o cu o mare de flori, iar pe cealaltă a sprijinit o boltă metalică înaltă, pe sub care trece o alee romantică printre flori de clematite.

loc de odihna ziduri caramida
Foto: Flori Lixăndroiu

Locul de odihnă e realizat simplu, dintr-o măsuță și două bănci făcute din lemn, ca să rimeze perfect cu cărămida. Senzația de bine a ocupanților este sporită de perdeaua de iederă de pe zid.

Iazul din centrul grădinii și plantele care se oglindesc în apa lui sunt “elementele de rezistență” ale amenajării. Pavajul aleilor e în ton cu cărămida zidurilor, iar toate plantele cu flori cedează întâietatea celor verzi, făcând grădina, în întregul ei, armonioasă și odihnitoare. Stropii și zgomotul apei înveselesc și estompează sobrietatea zidului și a pavajului: apa din iaz e recirculată ca să cadă de sus într-un mic  bazin, de unde va curge înapoi în iaz printr-un șanț aflat în pavaj. Ca să nu se prelingă în iaz fără să facă zgomot, apa nu curge în el direct de la buza șanțului din pavaj, ci printr-o țeavă îngustă, care o aruncă ceva mai departe cu o sonoritate plăcută.

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Amenajarea unui loc primitor

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply