Zid din cărămidă cu aspect patinat

0

Zid din cărămidă cu aspect patinat – Nu considera un zid din cărămidă vechi un inconvenient! Multe accesorii de grădină se evidențiază perfect pe fundalul unor astfel de ziduri. Dacă îți plac, atunci lipsa lor nu e o problemă: le poți construi, de preferință cu materiale și tehnici de lucru care să le confere un aspect patinat.

Ghivecele din ceramică nesmălțuită arată minunat profilate pe un zid din cărămidă, iar florile cele mai potrivite sunt mușcatele roșii, din soiurile acelea bătrânești de pe vremea bunicii. Cu gazon sintetic, aranjamentul e potrivit și pentru o terasă.

Uneori moștenești la o casă veche o curte interioară de zid, un gard de cărămidă spre stradă sau vecini, alteori lași special o fațadă a casei netencuită sau construiești un separeu romantic în grădină… Sunt tot atâtea oportunități să folosești potențialul decorativ al unui zid din cărămidă și căldura emanată de acesta!

Cum construiești un zid din cărămidă cu aspect patinat?

Căldura inconfundabilă a zidăriei sporește odată cu vârsta, așa că aspectul patinat al lucrărilor din cărămidă este unul dintre secretele reușitei. Alege cărămizi de nuanțe diferite și mai închise. Cere meșterului zidar să facă o zidărie țesută, cu cărămizi decalate, dar nu perfect, cu câte o jumătate la fiecare, ci cu decalaje diferite, pentru ca imperfecțiunea astfel creată să sugereze o anume vechime. Mai cere-i să dea și mortarului o tentă de culoare, ca să nu arate a nou. Cărămizile aparente se protejează uneori prin lăcuire – aici nu e cazul. Eventual, poți proteja zidurile din cărămidă cu o mică terminație cu rol de copertină.

Cele mai indicate materiale pentru pavajul zonelor vecine cu zidurile din cărămidă sunt tot cărămizile sau pavelele din alte materiale, dar cu forme și culori amintind de cărămizi. Se poate și cu pietriș mărunt sau dale mari, preferabil în culori de pământ.

Citeste si:

Articol adaptat din revista Casa lux – decembrie 2012
Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply