Gard viu pentru gradina. Ce avantaje are. Se planteaza in noiembrie

0

Gard viu. Daca iei in calcul sa ai grad viu in gradina, este bine sa stii ca acesta are cateva avantaje exceptionale care fac din acesta alegere una ideala. In plus este bine de stiut ca luna noiembrie este perioada ideala pentru a-l planta. Gardul viu este o idee practica. Imbunatateste intimitatea si protectia propriei curti printr-o metoda care sa dea si un aspect natural.

Gardul viu inlocuieste clasicul gard care imprejmuieste proprietatea cu uluci din lemn. De aceasta data, gardul nu doar delimiteaza, ci este integrat in aspectul general natural al gradinii. In plus, poti alege fie un gard simplu, verde, din frunze in culoare uniforma, sau cu frunze cu forme si culori diferite sau chiar unul cu flori colorate, asortate cu stilul de ansamblu. Desigur, este o investitie pe termen lung, care necesita ingrijire si atentie la fel ca celelalte plante din gradina dar care vine cu cateva avantaje care justifica si efortul si investitia.
• Intimitate – Pentru acest scop, este recomandat sa alegi plante mereu verzi, astfel incat un gard viu bogat pe timp de vara sa nu ajunga un schelet de crengi in timpul iernii.
• Protectie – Gardul viu poate avea dubla functie in ceea ce priveste protectia si siguranta. In primul rand, poate sa impiedice anumite animale de a traversa in gradina ta, motiv pentru care trebuie sa stii care sunt rozatoarele sau animalele periculoase si cu ce plante le poti tine departe. In al doilea rand, reprezinta o bariera pentru copii, astfel incat sa fie in siguranta si sa nu iasa din curte atunci cand se joaca.
Nu in ultimul rand un gard viu poate asugura o protectie in plus fata de zgomotul, praful si noxele de pe drum, daca casa si curtea ta sunt asezate la un drum de acces mai mult sau mai putin circulat.
• Estetica – Poate ca va dura pana vei obtine aspectul dorit al gardului viu, mai ales daca alegi sa plantezi si flori de sezon, dar nu uita sa ingrijesti cum se cuvine gardul viu si sa pregatesti cu atentie solul inainte de a pune gardul.
Partea buna este ca poti gasi puieti pentru gardul viu de foarte multe soiuri, unele dintre ele fiind capabile sa creasca si sa se indeseasca foarte repede, in circa 2-3 ani, cu foarte putina bataie de cap pentru gradinar.
Cand alegi tipul de arbust pentru gardul viu trebuie sa tii cont de ceea ce vrei cu adevarat de la acesta, dar primul element care conteaza este inaltimea ideala la care acesta trebuie sa se ridice. La capitolul idei de graduri vii trebuie spus ca cele mai bune alegeri sunt cele din familia coniferele.  Acestea se preteaza pentru garduri vii pot creste relativ inalte, aducand un plus de protectie impotriva vantului si zapezii si asigurand o excelenta intimitate pentru curtea si gradina casei tale. Cele mai bune sunt lemnul cainesc (Ligustrum vulgare), cimisirul (Buxus sempervirens). Lemnul cainesc creste destul de mult si nu este pretentios, insa este greu de tuns.
gard viu
Una din cele mai bune idei de garduri vii sunt cele care fac flori. Cele mai bune alegeri sunt spiraea (Hypercompe indecisa). Creste compact si face flori albe, usor parfumate si hibiscusul de gradina, care are flori mari in mai multe culori.
Gardul voi trebuie intretinut, dar in ciuda ideii ca ar fi complicat, intretinerea efectiva este mult mai usoara decat pare. Tunsul si curatatul sunt principalele elemente de intretinere. Tunsul trebuie sa dea posibilitatea aparitiei de ramuri noi, de la baza. Tunderea trebue sa inceapa de la baza si trebuie sa fie mai severa in partea de sus a gardului viu. Procedura permite luminii sa ajunga cat mai aproape de sol, pentru a stimula inmugurirea si lastarii noi. Buna fertilizare si, eventual, protejarea impotriva unor daunatori este tot ceea ce mai trebuie sa faci.
In loc de final sa mai spunem ca un gard viu trebuie fertilizat de doua-trei ori pe an. Trebuie tuns de trei-patru ori pe an si udat foarte rar, doar daca seceta este accentuata.
Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply