Vrei roade bogate? Ai grijă la tăierile pomilor (I)

1

Monica Viericiu
Dragă cititorule,
Pentru cei care îngrijesc un petec de pământ, primăvara înseamnă lucrări agricole, inclusiv tăieri la pomii fructiferi.
Poate crezi că este suficient să tai 2-3 crengi la întâmplare ca pomul să te răsplătească apoi cu zeci de fructe parfumate și dulci, dar lucrurile nu sunt atât de simple cum par.
La tăierea pomilor se iau în considerare mai multe aspecte ca stadiul de dezvoltare a pomului, vigoarea, specia și soiul acestuia, tipul de coroană pe care urmărim să-l obținem, sistemul de cultură.
Tăierile nu se fac după inspirația de moment, ci presupun tehnici bine determinate, cunoștințe aprofundate pentru a obține rezultate deosebite. Există mai multe feluri de tăieri, clasificate după mai multe criterii. De obicei începătorii în domeniul pomiculturii se rezumă la scurtarea ramurilor, la eliminarea celor uscate sau concurente. După scopul tăierilor se diferențiază tăieri de formare a coroanei, anuale de întreținere, de fructificare și de întinerire. După sezonul în care se aplică, avem două feluri de tăieri, în verde și în uscat. Tăierile în verde, numite și de vară, se execută când pomul se află în vegetație și presupun mai multe operații, inclusiv eliminarea lăstarilor nou apăruți și cu creștere incomodă, pentru a fi mai bine hrănite viitoarele ramuri cu rod.
Acești lăstari se rup direct cu mâna în perioada mai-iunie, când au până la maxim 15-20 cm. Tăierile în verde se fac la unele specii (precum cireș, piersic timpuriu) chiar imediat după culegerea fructelor, pentru a permite pomului să se refacă în totalitate până toamna. La cireș și cais chiar nu se recomandă tăierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece se vindecă greu rana și zona afectată devine poartă de intrare predilectă pentru agenții patogeni. Tăierile în uscat sunt preferate deoarece se execută când pomii se află în repaus vegetativ, deci resimt foarte puțin intervențiile făcute. Pomii proaspăt tăiați sunt mult mai sensibili la geruri (decât cei la care nu s-au efectuat aceste operațiuni) și pot fi serios afectați de îngheț.
Cauta si celelalte articole din seria “Taierea pomilor” ca să afli mai multe informații.
Foto: www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: taierea pomilor | Revista Practic idei

Leave A Reply