Ingrijirea pomilor fructiferi vara

0

Pentru a avea pomi fructiferi sănătoși și fructe multe, îngrijirea pomilor fructiferi nu se oprește niciodată, iar vara, după ce florile au legat rod, preocuparea și grija pentru pomi este cu atat mai mare.

îngrijirea pomilor fructiferi (2)

Trei lucrări sunt esențiale vara pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Aplicarea de îngrășăminte, tăierea și îndreptarea ramurilor și controlul dăunătorilor.

Aplicarea de îngrășământ, de preferat organic este esențială vara. Poți pune soluții lichide de îngrășământ organic sau poți afâna solul de la baza trunchiului și îl poți amesteca cu fertilizatori organici. procesul de fertilizare la sosirea verii. Dacă rodul pomilor este bogat și promite o recoltă mare, fertilizarea trebuie repetată la finele lui iunie, dar variază foarte mult de la tipul d epom fructifer la altul. Fertilizarea se face în două etape, la egală distanță, cu circa o lună înainte de momentul la care se coc fructele.

Îndreaptarea ramurilor pomilor cu rod bogat este foarte importantă pentru că prin aceasta fructele primesc o cantitate bună de nutrienți. Crengile pot fi îndreptate cu dispozitive speciale, fie prin susținere, fie prin legarea de greutăți. Pomii mai tineri de patru ani nu se corectează prin greutăți. Pe de altă parte crengile cu rodd bogat trebuie susținute, dar fără a deteriora sau răni ramurile.

Citeste si: Pomi de umbră

Tăierile de vara, la pomii fructiferi sunt o parte esențială a tehnicilor esențiale pentru îngrijirea pomilor fructiferi și pot fi aplicate încă de la începutul lunii iunie (în anii prielnici, chiar de la sfârșitul lunii mai). Ele debutează cu ruperea lăstarilor cu creștere incomodă, crescuți pe lemn destul de vechi și care, prin dezvoltare, pot deranja ramificațiile normale ale pomului. Ruperea cu mână a acestor lăstari se va face înainte că aceștia să depășească 15-20 centimetri. Tăierile de vară debutează însă cu adevărat la sfârșitul lunii iulie și începutul lui august, adică atunci când ramificațiile scurte au format muguri terminali.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi primavara

Este necesară și o tăiere pentru iluminare începând cu mijlocul lunii august poate determină o liniștire a creșterii mlădițelor și o creștere a producției. În cadrul acestei acțiuni se înlătura părți întregi de crengi, chiar dacă pe ele se află și fructe. Pomii suăuși acestor tratamente rodesc mai bine în anii următori și sunt mai rezistenți în fața atacurilor. La pomii fructiferi ale căror fructe se coc vara, la cireș, vișin și cais, după recoltarea fructelor, tăierea este obligatorie, pentru a susține producția anul următor și a crește rezistența pomilor.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

Controlul dăunătorilor se face prin stropiri preventive sau prin analiza zilnică a pomilor și intervenția imediată în cazul problemelor. Vara este o perioadă cu risc crescut pentru sănătatea pomilor fructiferi.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply