Tratarea pomilor după tăierile de primăvară

0

La începutul primăverii, toți cei care au câțiva pomi sau arbuști prin grădină știu că este vremea să-i curețe de uscături, să facă tăieri și tratamente fitosanitare în livadă.

După tăierile de rărire, corecție și rodire a pomilor fructiferi și a arbuștilor se recomandă aplicarea unui tratament cu produse pe bază de cupru ca zeamă bordeleză 0,5% (soluție tradițională, ieftină și mai puțin toxică), Alcupral, Champion, Triumf 40 WG, Funguran OH, Kocide etc., care va reduce rezerva biologică de ciuperci și bacterii fitopatogene (printre care și cele responsabile de apariția făinării, a moniliozelor, a rapănului sau focului bacterian).

Pentru stropiri se alege o zi însorită, fără vânt, când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius. Se va face un nou tratament după 14 zile de la această stropire în livadă, când începe dezmuguritul, cel mai bine într-o zi cu 10 grade Celsius (aceasta este temperatura ideală, dar specialiștii sunt de părere că se poate să fie și mai frig, dar nu mai puțin de 5 grade Celsius). Important este să nu se anunțe precipitații, pentru ca tratamentul să își facă efectul pe deplin. Deci se aplică un alt tratament, de data aceasta cu insecticid pentru a preveni atacul unor dăunători (ca acarieni, păduchele de San Jose, cotari, păduchi țestoși, ouă de afide) ce încă iernează în scoarța ramurilor sau a trunchiului, ori chiar pe mugurii ce încep să se dezvolte.

Se folosește un produs insecticid amestecat cu ulei horticol (Confidor Oil, Oleocarbetox, Oleodiazol, Nuprid Oil, Oleoecalux) cu acțiune sistemică (pătrunde în interiorul plantei) și care totodată sufocă insectele datorită uleiului. Înainte de acest tratament, pentru a îndepărta mecanic măcar parțial, ouăle, larvele sau chiar insectele adulte ce iernează în crăpăturile scoarței, mușchii și lichenii crescuți, se curăță bine trunchiurile copacilor cu peria aspră de paie.

Trunchiurile se dau apoi cu soluție de var (două părți var, o parte argilă și apă sau un amestec de var cu piatră vânătă și apă) în care se adaugă și puțin aracet pentru aderență sporită. Resturile căzute pe pământ se adună cu mare grijă și se ard pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor. Dacă pe trunchiul pomului observi vreo zonă lipsită de coajă, este bine să bandajezi locul cu un amestec de var, aracet, sulfat de cupru și puțin insecticid pentru a te asigura că pe acolo nu vor intra boli sau dăunători.

Cu ocazia curățării pomilor primăvara se îndepărtează și inelele de clei sau cuiburile de omizi observate. Tratamentele cu fungicide și mai ales cele cu insecticidul uleios se fac prin îmbăierea pomilor, pentru a se forma astfel o peliculă protectoare pe suprafața acestora. Stropirile care nu sunt corect aplicate, efectuate, de exemplu, doar pe o parte a ramurilor, nu își vor face efectul scontat. În momentul când se vor desface mugurii, când vor înfrunzi pomii, se recomandă noi tratamente menite să prevină atacul de făinare, rapăn și alte boli. Se vor folosi fungicide de contact (ca Dithane, Bravo, Folpan) în asociere cu insecticide de contact (Decis, Faster, Reldan etc.). Aplicarea tratamentelor în livadă se face respectând cu strictețe indicațiile producătorului, mai cu seamă cele privind concentrația recomandată, folosind echipament de protecție. Ca să ajungi mai ușor la partea superioară a coroanei pomilor, de mare folos se dovedește un prelungitor de până la 1,5 m care se atașază la stropitor. Poate să pară scump la prima vedere, dar te scutește de mult efort și timp irosit. Deci își dovedește cu prisosință utilitatea această investiție, mai ales dacă ai livadă.

Atenție, crengile rupte reprezintă o traumă severă pentru un pom, de aceea trebuie luate măsuri de prevenire a acestor situații prin rărirea poamelor în cursul vegetației sau fixarea de proptele sub ramurile prea încărcate de rod, prin scuturarea zăpezii depuse pe coroana pomilor care, din cauza greutății, poate duce la ruperea crengilor. Tratarea rănilor apărute la pomi din diverse cauze se face fără întârziere. O mare atenție trebuie acordată îngrijirii scorburilor.

Citeste si:

 

text: Monica Viericiu/ sursa foto:pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply