Ventilatoare pentru tavan. Utile sau nu?

0

Ventilatoare pentru tavan (1)Unde este racoare de alta data? O solutie ar putea fi sistemele de ventilatoare pentru tavan, mai ales daca ideea unui aparat de aer conditionat nu-ti surade sau nu este convenabila pentru tine.

O alternativa, cu bune si cu cateva neajunsuri o ofera aceste ventilatoare pentru tavan. Ca idee de baza, sistemele de ventilatoare pentru tavan, ofera o buna circulatie a aerului, sunt utile si iarna si vara si pot crea o atmosfera placuta in incapere.

Citeste: Trucuri ca sa reduci costurile de intretinere, vara

Trecute pe lista aparatelor inutile fiind surclasate de aparatele de aer conditionat, sistemele de ventilatoare pentru tavan au cateva avantaje clare si sunt utile in incaperile mari, inalte, dar bine izoltate termic. Sunt ieftine, consuma putin curent pot da un aer anume incaperii in care se afla, iar montarea/demontarea lor este foarte simpla. Multe din aceste ventilatoare pentru tavan sunt dublate de de sisteme de iluminat acestea avand un dublu rol: ventilator si lampa pentru tavan.

Unele din aceste ventilatoare pentru tavan au mai multe viteze, pot fi telecomandate si au sisteme de protectie antiumezeala care pemite instalarea lor in bai, verande sau spatii partial deschise.

Ventilatoare pentru tavan (2)Aceste ventilatoare pentru tavan nu races aerul din camera dar il uniformizeaza si produc curenti de aer care dau senzatia de racoare. Sunt utile in camerele inalte pentru ca fac patura de aer cald – care se ridica – sa se uniformizeze, ceea ce le face utile in paralel cu sistemele de incalzire.

Iarna ventilatoarele se folosesc la viteza mica, in timp ce vara, viteza mare face aerul din incapere sa se miste si induce senzatia de racoare. In camerele mari, chiar si climatizate, ventilatoarele improspateaza aerul.

Citeste si: Copertine exterioare pentru ferestre

Inaltimea ideala a lamelor pentru ventilator trebuie sa fie la circa 2.15 – 2.70 metri fata de podea. Capacitatea acestor ventilatoare pentru tavan trebuie sa fie adaptate la dimensiunea camerei. Ventilatoarele de tavan de cu diametrul de 90 de centimetri sunt potrivite pentru incaperile de dimensiuni mici, iar cele cu diametrul mai mare de 100 de centimetri pentru camere mari.

Citeste si: Slaba eficienta energetica inseamna costuri mai mari la intretinere

Sistemele de ventilatoare pentru tavan sunt un inlocuitor eficient pentru aparatele de aer conditionat, aparatul fiind folositor nu numai vara ci in orice perioada din an pentru ventilarea si improspatarea aerului. Daca este combinat cu un sistem de incalzire, iarna, si unul antiumezeala, mai ales vara, dar nu numai, poate crea un mediu placut in interior cu un consum mic de energie, pe tot parcursul anului.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply