Unde plantezi zorelele

0

Este foarte important unde plantezi zorelele si asta pentru ca nici o alta planta cataratoare nu intrece zorelele in viteza cu care cresc si isi desfac florile frumoase, colorate in roz, rosu, violet si albastru.

 zorele.jpg

Datorita incapatanarii cu care se raspandesc si cuceresc gradina – dintr-un anumit punct de vedere fiind considerate plante invazive – au ceva din ambitia si rezistenta buruienilor, dar odata ce ai zarit florile frumoase si viu colorate dimineata devreme le vei indragi si le vei lasa sa-si faca de cap in gradina ta, evident in anumite limite. Pentru acest “comportament” salbatec este foarte important sa alegi cu grija si sa pregatesti locul unde plantezi zorelele.

Zorelele sunt flori de dimineata asa ca au nevoie de soare dimienata. Pana la pranz vor pali, dar dimineata urmatoare vor fi din nou acolo sa te intampine iar. Una din calitatile lor este ca sunt rezistente si infloresc in valuri.
Zorelele pot fi obtinute din seminte care trebuie puse in pamant imediat ce pericolul inghetului a trecut.Planteaza-le intr-un loc insorit, intr-un sol bogat si bine drenat. Fiind invazive, ai grija sa le asezi intr-un loc in care se pot dezvolta fara a deranja alte plante. Un truc bun este sa sapi un sant care sa fie limita pana unde vrei ca zorelele sa se intinda si sa-l umpli cu piere sau caramizi. Radacinile zorelelor nu vor putea trece de acest “baraj”.
Zorelele se potrivesc foarte bine ca plante de fundal dirijate pe un suport de plasa, de-a lungul gardurilor sau in jurul stalpilor de iluminat din gradina, creand o atmosfera romantica. Este perfect daca le plantezi in jurul chioscurilor sau umbrarelor de gradina, stau foarte nine pe arcade, se potrivesc pentru peretii casei, daca le ajuti cu spalieri din lemn si sunt foarte decorative pentru zona cu verande sau ploape.
Este foarte important sa le tunzi si sa le formezi ajurand-le sa urce in directia in care iti doresti.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor din gradina.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply