Trucuri de strategie cromatica

0
Sursa foto: Ferm Living

Fiecare cameră din casa ta trebuie să aibă o strategie cromatică. Principiul de bază pe care trebuie să funcționeze amenajarea unei camere în ceea ce priveste culorile este acela al culorii dominante, completată de o culoare secundară și una sau două culori de accent.

Sursa foto: AKZONOBEL

Când faci o strategie cromatică pentru fiecare din camerele din casa ta ține cont că nu există culoare nepotrivită, pentru nici una din funcțiile culorilor, așa cum le-am pomenit mai sus, dar, cu toate acestea sunt culori ideale pentru pereți, sau pentru a acoperi suprafețe mari și culori ideale pentru culorile secundare și pentru cele de accent.

De exemplu nuanțele de gri intens, merg foarte bine drept culoare principală, dacă vor fi înviorate prin tonuri de portocaliu sau galben ori nunațe de alb strălucitor. Un perete închis la culoare are darul de a lărgi spațiul, iar accentele de culoare intense, vor focaliza atenția și vor colora și lumina tot decorul.

Tot parte din strategia cromatică a unei camere face parte și combinația de materiale. O canapea cu tapiseria de lână va sta foarte bine lângă un fotoliu din piele. Lâna induce căldură, pielea temperează și dă nota opulentă.

Culorile pastelate se vor amplifica dacă vei folosi note de accent intense, după cum culorile intense se vor domoli dacă vei utiliza note de accent calde și luminoase. Culorile folosite pentru materiale lucioase sunt mai intese, iar cele ale materialelor mate sunt mai șterse.

Sursa foto: BorU łstapeter SPRING 2014
negru
Sursa foto: Ikea

Una din stratefgiile cromatice clasice, dar prea puțin respectate în detrimentul unei imagini placute a camerelor este cea a echilibrului dintre culoarea pereților și cea a podelelor. Pereții în culori deschise trebuie secondați de podele în tonuri închise, iar o combinație pereți-podele în tonuri deschise trebuie neapărat compensată de piese de mobilier și detalii închise la culoare. Evident, reversul este valabil. Podelele închise la culoare tolerează bine pereți deschiși la culoare și piese de mobilier și tapiserii în tonuri blânde.

Negrul sau griul închis cuceresc din ce în ce mai mult din decorul camerelor, iar efectul fabulos pe care acestea îl aduc camerelor este cea mai bună dovadă a faptului că trebuie incluse în strategiile cromatice pe care merită să le iei în calcul la combinațiile de culori din cameră și din casă.

În loc de final să mai spunem că tonurile închise sunt ideale pentru materiale naturale, în timp ce materialele sintetice se pretează cel mai bine pentru tonuri deschise.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply