Trandafirul, cum se cultivă și înmulțește

www.pixabay.com

Trandafirul, cum se cultivă și înmulțește

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Regele incontestabil al grădinilor, trandafirul a fost considerat simbolul dragostei și al frumuseții. Dar cum se cultivă?

Descriere

În genul Rosa sunt incluse peste 150 de specii, iar an de an se adaugă altele.Soiurile nobile de trandafir provin din Europa, Asia, ­America. Se cunosc sute de soiuri cu înălțimi de 0,3-5 m și flori variat colorate, unele cu parfum deosebit, care se înfloresc de la sfârșitul primăverii până toamna.

Cum se cultivă trandafirul

Trandafirii se sădesc toamna sau primăvara pe teren însorit, permeabil, dar bogat în substanțe organice și cu un conținut echili­brat de azot, fosfor și potasiu. Înainte de plantare, rădăcinile se țin în apă la temperatura camerei, se scurtează puțin, se așază în groapă și se acoperă cu pământ amestecat cu mraniță. La bază se face un mușuroi, care se udă periodic. Pământul să nu ajungă la punctul de altoire. După 20 mar­tie se dezgroapă tufele și se elimină ramurile uscate, atacate de boli, dăunători, cele crescute spre interior. În funcție de vârstă, pe o tufă să rămână 4-7 ramuri cu 2-10 ochi (muguri), după vigoarea plantei.

trandafirul

Se udă dimineața sau seara abundent, dar rar. Solul se afânează și se curăță de buruieni. O dată la trei ani se aplică 5-8 kg gunoi de ­grajd și anual 12 g azot, 10 g fosfor, 14 g potasiu la mp. Trandafirii rezistă la temperaturi scăzute. La începutul lui noiembrie se fac ușoare tăieri, urmate de mușuroire (până la ­30 cm) cu pământ uscat, mărunțit.

La plantare, ține întotdeauna  seama de tipul acestor flori și mărimea acestora la maturitate și lasă o distanță de 30-40 cm între tufele pitice cu flori mari și 50-100 cm între soiurile agățătoare ori trandafirii cu trunchi.

Cum se înmulțește trandafirul

Trandafirii se înmul­țesc cel mai bine vara târziu, prin butași de 15-25 cm lungime prelevați din ramurile anuale și sădiți în micro-răsadniță sau direct în grădină, unde se protejează suplimentar (cu clopote de sticlă sau bidoane de plastic transparent tăiate pe jumătate).

Foto: www.pixabay.com

Text: Monica Viericiu

Distribuie articolul pe: