Taierea trandafirilor vara. Cateva sfaturi

2

Traierea trandafirilor vara este una din etapele obligatorii de ingrijire a trandafirilor, indiferent de tipul acestora. Procedura se face in august. Prin taierea trandafirilor vara se realizeaza ajustarea lor, mentinerea sanatatii tufelor si stimularea infloririi, atat in perioada de toamna cat si in primavara urmatoare.

Taierea trandafirilor vara

Specialistii in ingrijirea trandafirilor spun ca taierea trandafirilor vara este mai importanta decat taierea de toamna, care oricum trebuie sa fie mult mai putin severa decat cea din cursul lunii august. Taierea tandafirilor vara trebuie sa urmareasca indepartarea ramurilor si a florilor uscate, indepartarea lastarilor, daca acestia sunt prea multi astfel incat aerul sa poata circula in voie.

Citeste si: Trandafiri de dulceata

Taierea trandafirilor vara trebuie sa indeparteze lastarii firavi. De regula acestia au doar trei frunze, in timp ce lastarii vigurosi au cinci sau sapte frunze. Se taie varful lastarilor cu flori trecute, dar niciodata mai jos de cinci noduri. Aceasta taiere produce noi flori, pentru ca in cateva saptamani vor aparea noi lastari de la axila frunzelor, de la ultimul nod, iar daca vremea este buna, iar taierea trandafirilor vara se face inainte de 15 august sunt mari sanse ca tufa sa produca un nou val de flori.

Citeste si:Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Taierea trandafirilor vara poate merge pe doua planuri. O taiere scurta, in cazul tufelor care au produs putine flori, care au fost atacate sau carora nu le-a mers deloc bine. In cazul acestora taierea poate sa fie radicala, iar pana la finele lui septembrie tufa se va regenera si va asigura energia necesara radacinii pentru a trece peste iarna. Se poate aplica si o taiere lunga, cand raman ochiuri multe, si cand se urmareste doar curatarea tufei si taierea lastarilor slabi.

Taierea trandafirilor vara, tehnica

Pentru inceput trebuie taiate toate partile degradate, bolnave, imbatranite sau moarte ale plantei. Trebuie taiate si ramurile care au crescut in interiorul coroanei pentru ca acestea oricum nu vor produce flori si vor sufoca tufa. Taierea trandafirilor vara trebuie sa respecte regula de taiere a arbustilor. Taietura nu se face dreapta, ci oblica, ideal la un unghi de 45 de grade, la 5 mm deasupra ochiului. In cazul florilor trecute acestea se taie pana la prima frunza dezvoltata complet, loc din care va aparea o noua inflorire.

Sursa foto: ©Digitalpress/Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Nu am tuns trandafirii primăvara , sunt stufoși și sunt nemulțumită de aspectul lor . Îi pot tunde acum ? Cum ?

    • Otilia Ignat

      da. trandafirii pot fi tunsi si vara. insa fa-o cu grija, manajeaza lastarii tineri si taie tulmpinile moarte sau cele lemnoase. curata bine si iarburile din jur si taie florile ofilite. se vor regenera foarte frumos. ii poti fertiliza dupa ce-i tunzi. e chiar recomandat.

Leave A Reply