Tăierea trandafirilor vara. Câteva sfaturi

2

Tăierea trandafirilor vara este una din etapele obligatorii de îngrijire. Trebuie aplicată indiferent de tipul acestora. Procedura se face în august. Prin tăierea trandafirilor se realizează ajustarea lor. Tăierea menține sănătatea tufelor. În plus, stimulează înflorirea, atât în toamnă cât și în primăvara următoare.

trandafiri roz

Specialiștii în îngrijirea trandafirilor spun că tăierea trandafirilor vara este mai importantă decât cea de toamnă. Toamna, tăierea trebuie să fie mult mai severă decât cea din august. Procesul trebuie să urmărească îndepărtarea ramurilor și a florilor uscate. Trebuie îndepărtați și lăstari, daca sunt prea mulți. În felul acesta aerul să poată circula în voie.

Citeste si: Clătite umplute cu dulceață de trandafiri

Tăierea trandafirilor are rolul de îndepărta lăstarii firavi. De regulă, aceștia au doar trei frunze, în timp ce lăstarii viguroși au cinci sau șapte frunze. Se taie vârful lăstarilor cu flori trecute, dar niciodată mai jos de cinci noduri. Această tăiere produce noi flori. În câteva săptămâni vor apărea noi lăstari. Aceștia se formează la axila frunzelor, de la ultimul nod. Dacă vremea este bună, iar tăierea se face înainte de 15 august, sunt mari șanse ca tufa să producă un nou val de flori.

Citeste si: Trandafirii pitici. Cum îi îngrijești

Operațiunea poate merge pe două planuri. O tăiere scurtă, în cazul tufelor care au produs puține flori, care au fost atacate sau cărora nu le-a mers bine. În cazul lor, tăierea poate să fie radicală. Până la finele lui septembrie tufa se va regenera. Astfel va asigura energia necesară rădăcinii pentru a trece peste iarnă. Se poate aplica și o tăiere lungă, când rămân ochiuri multe, și când se urmărește doar curățarea tufei și tăierea lăstarilor slabi.

Tehnica de tăiere a trandafirilor

Pentru început trebuie tăiate toate părțile degradate, bolnave, îmbătrânite sau moarte ale plantei. Trebuie tăiate și ramurile care au crescut în interiorul coroanei. Acestea oricum nu vor produce flori și vor sufoca tufa. De asemenea, trebuie respectată regula de tăiere a arbuștilor. Tăietură nu se face dreaptă. Corect, tăietura este oblică în un unghi de 45 de grade. Ideal se face la 5 mm deasupra ochiului. În cazul florilor ofilite ele se taie până la prima frunză dezvoltată complet. În loc  va apărea o nouă înflorire.

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Elena Bordeiu

    Nu am tuns trandafirii primăvara , sunt stufoși și sunt nemulțumită de aspectul lor . Îi pot tunde acum ? Cum ?

    • Otilia Ignat

      da. trandafirii pot fi tunsi si vara. insa fa-o cu grija, manajeaza lastarii tineri si taie tulmpinile moarte sau cele lemnoase. curata bine si iarburile din jur si taie florile ofilite. se vor regenera foarte frumos. ii poti fertiliza dupa ce-i tunzi. e chiar recomandat.

Leave A Reply