
Stimaţi prieteni,
După cum ştiţi, nu întotdeauna plantele cu aceeaşi denumire populară sunt şi rude. Iată cazul unui grup de plante care, deşi fac parte din familii botanice diferite, se numesc trandafiri.
Se ştie că rudenia este dată în primul rând de denumirea ştiinţifică a genului şi apoi de familia botanică (precum Rosa şi Malvaceae). Încep cu trandafirul propriu-zis, genul Rosa, gen cu peste 200 de specii şi peste 20.000 de soiuri. Este în primul rând o plantă de grădină cu frunze imparipenat compuse şi arhicunoscuţii spini. Fie că-i trandafir de dulceaţă (Rosa centifolia), trandafir urcător (R. multiflora), trandafir de lună (R. semperflorens) ori trandafir de Damasc (R. damascena), toţi sunt trandafiri adevăraţi. Neavând grădină, eu cultiv trandafiri de ghiveci (trandafir miniatural), numit ştiinţific Rosa chinensis minima (R. rouletti), tot familia Rosaceae. Aceştia au aceleaşi cerinţe ca şi cei de grădină. Iarna le sunt necesare două luni de repaus la sub 10 grade Celsius. La sfârşitul iernii le scurtez tulpinile cu 1/3 din lungime, iar din primăvară până toamna îi fertilizez la două săptămâni. Pentru prelungirea înfloritului trebuie îndepărtate imediat florile ofilite. Important este, ca şi la cei de grădină, să beneficieze de soare direct, dar moderat. Trandafirul sălbatic (R. canina) cunoscut şi drept măceş stă la originea trandafirului de cultură şi foloseşte ca portaltoi pentru soiurile cultivate.


Trandafirul Rodnei (Trollius europaeus) face parte din familia Ranunculaceae, are flori galbene şi i se mai spune bulbuc de munte. Este protejat în Parcul Natural al Rodnei, dar este întâlnit, mai rar, şi în Carpaţii Orientali şi Meridionali. A fost declarat floarea lui 1995. Trandafirul deşertului (Adenium obesum) este o plantă suculentă din familia Apocynaceae cu frunze lucioase şi flori în formă de pâlnie. Originară din Egipt, Sudan, vrea soare direct, iar iarna trece printr-un repaus la peste 10 grade Celsius şi cu substratul aproape uscat. Numai bine tuturor!