Trandafiri de tot felul, pentru grădină şi balcon

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Petrea Chiru, Galaţi
Stimaţi prieteni,
După cum ştiţi, nu întotdeauna plantele cu aceeaşi denumire populară sunt şi rude. Iată cazul unui grup de plante care, deşi fac parte din familii botanice diferite, se numesc trandafiri.
Se ştie că rudenia este dată în primul rând de denumirea ştiinţifică a genului şi apoi de familia botanică (precum Rosa şi Malvaceae). Încep cu trandafirul propriu-zis, genul Rosa, gen cu peste 200 de specii şi peste 20.000 de soiuri. Este în primul rând o plantă de grădină cu frunze imparipenat compuse şi arhicunoscuţii spini. Fie că-i trandafir de dulceaţă (Rosa centifolia), trandafir urcător (R. multiflora), trandafir de lună (R. semperflorens) ori trandafir de Damasc (R. damascena), toţi sunt trandafiri adevăraţi. Neavând grădină, eu cultiv trandafiri de ghiveci (trandafir miniatural), numit ştiinţific Rosa chinensis minima (R. rouletti), tot familia Rosaceae. Aceştia au aceleaşi cerinţe ca şi cei de grădină. Iarna le sunt necesare două luni de repaus la sub 10 grade Celsius. La sfârşitul iernii le scurtez tulpinile cu 1/3 din lungime, iar din primăvară până toamna îi fertilizez la două săptămâni. Pentru prelungirea înfloritului trebuie îndepărtate imediat florile ofilite. Important este, ca şi la cei de grădină, să beneficieze de soare direct, dar moderat. Trandafirul sălbatic (R. canina) cunoscut şi drept măceş stă la originea trandafirului de cultură şi foloseşte ca portaltoi pentru soiurile cultivate.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Trandafirul chinezesc sau trandafirul de China (Hibiscus rosa sinensis) aparţine familiei Malvaceae şi are flori simple şi involte (bătute) de culori diferite (roşii, roz, galben-portocalii şi chiar albe). Pistilul cu cele 5 stigmate, înconjurat de numeroasele stamine, proeminează foarte mult la floarea simplă. Petalele florii involte sunt de fapt stamine transformate. Anul acesta au fost foarte harnici la înflorit, compensând astfel faptul că floarea durează doar o zi (rar două, când este răcoare). Pentru a înflori cât mai bogat, ramurile trebuie scurtate primăvara, pentru că bobocii se formează numai pe lăstarii tineri. Atenţie! Nu trebuie confundat cu trandafirul japonez (Camellia japonica) numit şi camelie (familia Thaeaceae), care este cultivat mai puţin la noi fiindcă vrea răcoare (8-16 grade Celsius).
Petrea Chiru
Petrea Chiru
Trandafirul de Siria (Hibiscus syriacus) sau zămoşiţa, rudă cu cel de China, este un arbust de grădină, dar eu îl cresc în balcon, îl am din seminţe de la cei din parc. Înfloreşte în fiecare an înaintea celor de afară. Trandafirul de munte, cunoscut mai mult ca smârdar (Rhododendron kotschyi), ruda azaleei (familia Ericaceae), creşte în Retezat şi Bucegi, pe versanţii unde zăpada se topeşte repede. Florile lui sunt roşii-purpurii, iar planta este ocrotită de lege.
Trandafirul Rodnei (Trollius europaeus) face parte din familia Ranunculaceae, are flori galbene şi i se mai spune bulbuc de munte. Este protejat în Parcul Natural al Rodnei, dar este întâlnit, mai rar, şi în Carpaţii Orientali şi Meridionali. A fost declarat floarea lui 1995. Trandafirul deşertului (Adenium obesum) este o plantă suculentă din familia Apocynaceae cu frunze lucioase şi flori în formă de pâlnie. Originară din Egipt, Sudan, vrea soare direct, iar iarna trece printr-un repaus la peste 10 grade Celsius şi cu substratul aproape uscat. Numai bine tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply