Totul despre covoare. De la traditional la modern

2

Vorbim cu lux de amanunte despre covoare, de la covorul fermecat la cele traditionale si moderne. Oricat ne-am dori sa fie altfel, covorul fermecat ramane o poveste, asa ca ne limitam la covoare traditionale si moderne.

Totul despre covoare (2) - Copy

Citeste si:  Covorul potrivit. Cum il alegi

Iata cateva reguli, principii si sfaturi despre covoare, pentru ca utilitatea acestora sa se imbine cu armonia pe care trebuie sa o aduca in fiecare camera.

Covoare mici sau mari?

Nu exista o regula care sa spuna cum este mai bine. Exista camere mici in care covoarele sunt mari, dupa cum exista si camere mari si foarte mari in care se merge foarte bine pe ideea covoarelor mici. Si reciprocele sunt valabile. Dimensiunea covorului intr-o camera depinde de cat de frumose sunt podelele si de culoarea covorului. Covoarele in culori neutre  si fara imprimeuri pot sa fie oricat de mari pentru ca nu vor influenta vizual spatiul, in schimb covoarele cu model si cele in culori tari trebuie sa fie in acord cu dimensiunea camerei pentru ca acestea modifica vizual spatiul.

Exista voci care sustin ca este bine ca dimeniunea covorului sa permita dusumelelor sa fie descoperite cel putin 20 de centimetri. In plus, in camerele de zi covoarele mari sunt cele mai des folosite in timp ce pentru domitor, carpetele si covoarele mici sunt prima alegere.

Citeste si: Curatarea covoarelor. Cateva sfaturi

Covoare traditionale sau moderne?Totul despre covoare (1) - Copy

Si una si alta. Totul depinde de armonia de culori si a materialelor. Nu este recomandat un covor traditional din lana sau iuta pe o dusumea moderna lucioasa, din lemn sau gresie, dupa cum nu este o buna alegere o mochete pufoasa pe dusumele de lemn. Dar este bine venit un covor de lana gros pe o dusumea de lemn pretios, chiar si intr-o camera moderna si chiar daca acesta face nota contrastata cu restul decorului.

Mocheta este o buna alegere pentru zonele cu gresie si parchet laminat, iar covoarele de tip persan sau cele pretioase din lana sunt mereu o prima alegere pentru podelele din lemn fie ca este vorba de parchet sau dusumele clasice vopsite. Si contrastul si unitatea cromatica sunt bune alegeri, dar depind fiecare in parte de elemente particulare decorului in cauza.

Citeste si: Covor pentru bucatarie

Covoare cu imprimeuri sau simple?

Imprimeurile florale sau geometrice pot face din covor un adevarat centru de greutate vizual. In schimb, in dormitor, baie si camera copilului alege covoare intr-o singura culoare, de dimensiuni mai mici si de diferite forme. Culoarea este cea care face diferenta. Culori tari in camera copilului, nunate dulci in dormitor si neutre in hol. Covoarele cu imprimeuri sunt ideal in camerele minimaliste, pentru inclazesc si dar spatialitate, dupa cum covoarele simple sunt bune in camerele colorate si in cele in care legerea este facuta de detaliile de decor ale pieselor de mobilier.

Dar si aici combinatiile sunt permise pentru ca se poate varia atat cu dimeniunile, cat si cu materialele din care este facut covorul, dar mai ales cu nunatele si imprimeurile acestuia. Ia in calcul faptul ca dungile de pe covor lungesc din punct de vedere optic incaperea, pe cand cele transversale dau impresia ca apropie peretii. In principiu, covoarele inchise au rolul de a reduce dimensiunile unei camere, in timp ce nuantele deschise o maresc. Un model mare de pe covor da senzatia unei incaperi mai mici. De aceea, pentru spatiile reduse sunt recomandate covoarele cu modele discrete.

Concret: intr-o camera cu mobila clasica, ornamentata bogat, din lemn scump un covor clasic, tesut si colorat o sa fie o alegere mai buna decat un covor intr-o singura culoare, dupa cum intr-o camera minimalista, un covor modern, intr-o singura culoare o sa fie o alegere mai inspirata decat unul clasic.

Covoare neutre sau covoare indraznete?

Cele mai vandute covoare sunt cele albastre, gri, bej si maro. Urmate de covoare cu imprimeuri care combina aceste nunate cu negru si alb. Mult in spate sunt covoarele clasice testute in stilul covoarelor persane, unde culorile dominante sunt visiniu, verde si rosu. Statistica aceasta spune totul. Dar mai spune ceva. Aceste covoare sunt cele care pot fi combinate cu majoritatea stilurilor mobilei, dar si cu tapetul.

Un sfat: vrei sa schimbi complet decorul intr-o camera? Cumpara un covor in culori neconventionale. Rosu, portocaliu, maro roscat. Combina detaliile cromatice cu elemente noi de decor in casa: abajuruile, pernele de decor, perdelele si vei avea o camera cu totul si cu totul noua, calda si primitoare fara sa faci o investitie importanta.

Sursa foto: ©ChristianFallini/Fotolia/©MihalisA/Fotolia

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Buna ziua. Articolul dumneavostra este foarte interesant. Insa as avea o intrebare: ma puteti ajuta oare cu niste idei legate de textura si rigiditatea unui covor persan? Am un covor cu ceva istorie (scurta, dar importanta) si dupa ce l-am adus de la curatat, mi se pare ca se comporta ca o carpa- e foarte moale, se increteste usor, si nu mai are “prestanta”.

    Multmesc frumos,
    Mery

    • Otilia Ignat

      nu prea mai ai ce sa-i faci. covorul are un soi de apret in tesatura, care la spalatul din abundenta cu apa se duce, si dus ramane…. de asta cea mai buna metoda este curatarea uscata (chimica) si aspiratul, batutul si periatul cu solutii de curatare.

Leave A Reply