Tot ceea ce trebuie să știi despre panseluțe

0

Panseluțele, așa cum le știm noi, sunt rezultatul adaptării la condiții de cultură a unor specii sălbatice, de origine europeană. Panseluțele cresc și înfloresc, de primăvara devreme, până toamna târziu. Floarea face parte din familia Violaceae și este una dintre florile foarte rezistente la frig. Este o plantă de dimensiuni mici,  atinge cel mult 15 cm în înălțime, cu flori care au un diametru de doi-trei centimetri. Florile pot fi purpurii, albastre, galbene sau albe, monocolore, bicolore sau multicolore.

În funcție de soi, panseluțele sunt anuale, bianuale sau perene. Se cunosc peste 200 de soiuri, fiecare cu o serie de caracteristici proprii, de la dimensiunea și culoarea florilor, până la perioada de înflorire.

Răsadurile, din semințe, pentru panseluțele de toamnă,  se produc cel mai bine vara, în iunie-iulie, în zone semiumbrite, acoperite și protejate. Temperatura optimă pentru germinare este de 18 grade Celsius. Plantele răsar în circa două săptămâni de la semănare. Plantarea răsadurilor, la locul de decor, se face în septembrie-octombrie, la distantele de 15-25 cm. Pentru soiurile anuale, care pot fi plantate primăvara și vara, semănatul se face în decembrie, în seră. Plantele apar după circa patru săptămâni de la semănare, iar plantarea în gradini sau ghivece se poate face din martie-aprilie.

panselute colorate, panselute monocrome

Panseluțele mai sunt cunoscute și sub denumirile trei-frați-pătațicatifeluțebarba împăratului. Se poate spune că sunt printre cele mai răspândite flori bienale, pentru că sunt rezistente. Florile lor durează și-și păstrează intensitatea culorilor. Toate soiurile produc multe flori, dacă sunt corect îngrijite, iar florile trecute sunt îndepărtate. Combinate pot genera un decor multicolor spectaculos.

Sunt foarte ușor de cultivat și întreținut, iar dacă vei cumpăra răsaduri, acestea vor da viață și farmec oricărei grădini, terase și vor împodobi balcoanele, fiind o soluție de decorare cu flori chiar și pentru cei mai nepricepuți grădinari.

Panseluțele se potrivesc oriunde

Stau perfect în ghivece mici (unde este ideal sa combini panseluțe de culori diferite). Se simt bine în jardiniere (pentru care există inclusiv un soi curgător, cu tije lungi de 15-20 de centimetri și flori catifelate, bicolore). Se potrivesc în grădinile mici și mari, mai ales dacă formezi covoare colorate, pe parcele delimitate. Panseluțele sunt perfecte alături de florile de primăvara sau toamnă se împacă foarte bine, plantate în ghivece mari, alături de primule și/sau petunii, primăvara și vara, dar și alături de crizanteme pitice în sezonul de toamnă.

Unele soiuri de panseluțe sunt discret parfumate, ceea ce le face o dată în plus preferate pentru terase și balcoane.

Indiferent unde sunt plantate au nevoie de un sol afânat, fertil, trebuie udate cu măsură, pentru nu suportă apa băltită și au nevoie de soare, cel puțin câteva ore pe zi.

Citește și: Floarea de nu-mă-uita. Cum se îngrijește

panselute
 Panselute salbatice

Alte câteva lucrui interesante despre panseluțe

Drăgălașele plante a câteva secrete pe care este bine să le știi:

  • sunt comestibile și sunt folosite ca decor pentru diferite preparate;
  • au gust mentolat și sunt bogate în vitamina C;
  • se poate prepara un sirop din panseluțe, folosit în gastronomia sofisticată și la unele băuturi pentru aroma mentolată;
  • sunt considerate florile lunii februarie și poartă noroc celor născuți în februarie;
  • panseluțele cu flori mici produc mai multe flori, au culori mai intense și rezistă mai mult timp;
  • plantate toamna, în noiembrie, în grădina, vor răsări și vor înflori în martie;
  • numele de panseluță provine din cuvântul francez „pensée”, care înseamnă gânduri, panseluța fiind astfel simbolul amintirilor;
  • există și o panseluță sălbatică care apare pe pajiști, în curți, în mod spontan în cursul lunilor aprilie și mai.

Citește și: Plante de câmp în balconul tău

 

 

Text: Otilia Ignat

Sursă foto: iStock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply