Floarea de nu-ma-uita. Cum se ingrijeste

0

forget-me-not-1365857_960_720

Nu-ma-uita (cunoscuta sub numele Myosotis) este o plantă ce aparține familiei Boraginaceae.

Exista mai mult de 50 specii. Unele specii sunt erbacee, altele anuale, dar exista si soiuri bienale sau perene. Acestea din urma sunt cele mai cautate. Floarea de nu-ma-uita este originara din Noua Zeelandă, dar se gaseste practic pe toate continentele din Europa, pana in Asia si din America de Nord, pana in Australia. De cele mai multe ori nu-ma-uita creste spontan, dar este foarte des cultivata pentru frumusetea si simbolistica ei.

Citeste si: 11 lucruri pe care nu le stiai despre hortensii

Florile de nu-ma-uita sunt mici si delicate, de un albastru deschis. Putini stiu dar exista soiuri de nu-ma-uita cu flori de culoare roz si alba. Nu-ma-uita infloreste la finele primaverii sau la inceputul verii in zonele mai inalte.

Nu-ma-uita, ideala in rocarii

Planta anuala, prefera locurile mai umbrite din gradina, dar se descurca relativ bine si in soare. Are nevoie de pamant bogat de gradina, bine drenat, care sa fie mentinut in permanenta umed. Speciile adulte sunt medii ca inaltime si pot ajunge la 20 cm inaltime, si nu depasesc decat foarte rar aceasta inaltime.

Citeste si: Plante cu flori albastre

Plantele pot fi cultivate in gradina de-a lungul intregului an. Un avantaj este faptul ca suporta bine si temperaturi foarte scazute, dar si perioadele caniculare din timpul verii, dar numai daca este udata abundent si plantata in zone cu semiumbra. Este ideala pentru gradinile aflate la mai mult de 700-800 de metri altitudine si este una dintre cele mai bune alegeri pentru gradinile cu pietre si rocarii. Soiurile perene, dar nu numai acestea au o foarte mare capacitate de regenerare si au chiar tendinte invazive, daca mediul este prielnic. In principiu acest fapt nu este o problema pentru ca florile sunt frumose, iar frunzele, mici si lanceolate sunt un excelent decor in sine. Floarea poate sa fie o alternativa foarte buna pentru gazon in gradinile rustice, incele alpine si in rocarii, atata vreme cat exista un strat de sol feril.

nu-ma-uita

Florile de nu-ma-uita se inmultesc usor prin seminte. Daca te-am facut sa te indragosteti de aceste flori minunate afla ca aceasta este perioada optima pentru a fi semanate. Nu-ma-uita, se insamanteaza de la inceputul lunii iunie si pana in august. Are nevoie de timp mai indelungat pentru a forma radacini. Are capacitatea de a suporta destul de bine temperaturile scazute din timpul iernii. Primavara viitoare florile mici vor colora gradina.

Este fabulos daca vei combina flori de  nu-ma-uita roz si albastre! Vei avea cea mai frumoasa gradina!

Citeste si:Myosotis, floarea de nu-mă-uita

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply