Stop excesului de umiditate din locuinţă I

0
123RF
123RF
Dragă cititorule,
Confortul locuinţei nu ţine doar de culorile folosite la decoraţiuni ori spaţiul avut la dispoziţie, ci şi de alţi parametri cum ar fi temperatura, umiditatea aerului. Şi dacă ne dorim o stare de bine, fără probleme cu mirosul de igrasie, cu petele de mucegai, atunci ar trebui să ştim care sunt principalele surse ale umidităţii, cum o putem ţine sub control şi ce aparate ne ajută în acest demers de mare importanţă.
Când este umiditatea prea mare?
Înainte de apariţia mucegaiului pe pereţi există câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri, cum ar fi un miros specific neplăcut, condens excesiv pe geamuri, pete de umezeală pe pereţi, zone gălbui pe textile, genţile şi încălţămintea de piele din dulap, senzaţia de umed la atingerea hainelor, dezlipirea tapetului în partea inferioară a pereţilor, în special la colţuri.
Dar dacă vrei o determinare precisă, foloseşte un higrometru de cameră (costă de la 20 lei) sau teste speciale. Umiditatea relativă a aerului se referă la conţinutul de vapori de apă conţinuţi în atmosferă la un moment anume, dar depinde şi de presiunea şi temperatura acestora. Se exprimă în procente şi ne indică pe scurt cât de aproape se află aerul evaluat faţă de starea de saturaţie, când valoarea acestui parametru este de 100% şi orice adaus duce la condens. Umiditatea relativă a aerului cea mai potrivită pentru locuinţe se situează la valoarea de 50%, nivel la care, potrivit studiilor de specialitate, sunt distruse cele mai multe microorganisme, iar virusul gripal este mai puţin periculos. Când acest indicator depăşeşte 65%, avem un exces.
Continuarea acestui articol o puteţi găsi aici.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply