Stilul vintage nu este retro

0

 

Vintage, antique, retro

Stilul vintage nu este retro. Aceşti trei termeni – vintage, antique şi retro – produc o confuzie frecventă, care nu ar fi prea gravă dacă ar rămâne doar la nivel teoretic. Însă ea se manifestă vizual printr-un amalgam de detalii care nu-şi găsesc locul firesc unele lângă celelalte fiindcă timpurile din care vin sunt diferite.

Citeste si: Motivele florale mereu in voga

Tendinţa este de a considera vintage orice are patină fizică şi morală. Însă vintage sunt piesele concepute şi folosite cu aproximaţie în perioada 1920-1960.

Ce e mai vechi de 100 de ani intră în categoria antique, ce e mai nou e retro, dar pentru a se încadra în această gamă trebuie să aibă o vechime de măcar 20 de ani; de asemenea, retro sunt lucrurile noi al căror design reproduce moda din perioada 1960-1980.

Câteva detalii importante

Stilul vintage nu este retro. O casă cu aspect integral vintage va avea o atmosferă obositoare, mai ales dacă amesteci piese vintage cu antichităţi. Un efect mai spectaculos vei obţine combinând piese vintage cu piese moderne.

stilul-vintage

Citeste si: Tamplarie interioara colorata

Într-un apartament de bloc, unde spaţiul nu este foarte generos, nu înghesui mobilă antique. Optează pentru câteva piese importante vintage şi, dacă îţi plac atât de mult antichităţile, decorează locuinţa cu  mici detalii de acest gen, precum sfeşnice, oglinzi, vase. Sunt preţioase, dau un aer aristocratic casei, dar nu o încarcă.

Citeste si: Cum repari mobila zgariata

Dacă ai o casă ultramodernă, fă diferenţa prin texturi şi mici obiecte decorative. Materialele, precum catifeaua sau canvasul imprimate cu păsări şi flori, tapetul preţios, cu motive art nouveau, folosit pe dimensiuni mici pe câte un perete, statuetele cu îngeri sau ramele minuţios decorate, vor da locuinţei tale personalitate fără să o îngreuneze.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: IKEA

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply