Sticla Lamberts este suflată manual

0

Sticla Lamberts este cunoscută în lumea întreagă. Puțini știu însă că se suflă manual, ca acum sute de ani.

Suflarea manuală a sticlei este un meșteșug rar întâlnit în ultimul timp. Fabrica de sticlă Glashütte Lamberts Waldsassen, înființată în 1906, a păstrat această tradiție și a perfecționat-o. Are 69 de angajați și este singura manufactură de suflat sticlă din Germania.

Hala de producție se află îngtr-o construcție spectaculoasă din lemn, ridicată în anul 1886.
Hala de producție se află într-o construcție spectaculoasă din lemn. Aceasta a fost ridicată în anul 1886.

Glashütte Lamberts Waldsassen este nu numai singura manufactură de suflat sticlă din Germania, ci și lider în domeniu pe piața mondială. 70% din producție este destinată exportului. Metoda de fabricare a sticlei și uneltele folosite sunt aceleași ca în urmă cu sute de ani. Însă în ceea ce privește calitatea și domeniile de întrebuințare, sticla Lamberts este mai mult decât oricând un produs al viitorului. Se folosește în toată lumea atât în construcția de clădiri moderne publice sau rezidențiale, cât și în restaurarea monumentelor de arhitectură. Prin procedeele autentice de fabricare, sticla Lamberts îndeplinește toate cerințele impuse de protecția monumentelor istorice.

Designul acestei case particulare din Rochester, New York, a fost conceput de artista Nancy Gong.
Casă particulară din Rochester, New York. Artista Nancy Gong a conceput designul.

Viața unui suflător de sticlă nu este nicidecum una ușoară. Din cauza temperaturilor înalte radiate de cuptoare, programul de lucru începe la ora patru dimineața, când este mai răcoare. La zece urmează o pauză. Două ore mai târziu se introduc în cuptor circa 30 de compoziții, ce vor forma sticla fluidă care va fi prelucrată a doua zi.

Suflarea manuală al sticlei e o artă ce necesită experiență, precizie și forță. Prin prelucrarea manuală, sticla are o strălucire aparte.
Suflarea manuală al sticlei e o artă ce necesită experiență, precizie și forță. Prin prelucrarea manuală, sticla are o strălucire aparte.

Zilnic se produc în manufactură foi de sticlă colorate în 5.000 de nuanțe. Jumătate din cantitatea de producție este realizată la comandă specială. Hala de producție se află într-o construcție din lemn de la 1886, ridicată pentru o expoziție din Nürnberg. În 1906, aceasta a fost mutată la Waldsassen, unde a fost închisă în 1926 de către fostul proprietar. În 1934 a fost redeschisă. Pe atunci se producea, pe lângă sticlă plană, și sticlă pentru semafoare. Astăzi, sticla Lamberts acoperă un evantai uriaș.

Paravane din sticlă Lamberts în Dragonair VIP Lounge din aeroportul Chek Lap Kok, Hong Kong, realizat de artistul Karl Heinz Traut
Paravane din sticlă Lamberts în Dragonair VIP Lounge din aeroportul Chek Lap Kok, Hong Kong. Artist: Karl Heinz Traut

 

Place des Arts, un ansamblu rezidențial din Fort Lauderdale, Florida. Sticla a fost pictată de artistul german Peter Kuckei.
Place des Arts, un ansamblu rezidențial din Fort Lauderdale, Florida. Sticla a fost pictată de artistul german Peter Kuckei

 

Casă particulară din Waldsassen, localitatea din nordul Bavariei unde se află manufactura.
Casă particulară din Waldsassen

 

Restaurantul Corrigan’s Mayfair, din Londra. Artist: John Reyntiens.
Restaurantul Corrigan’s Mayfair, din Londra. Artist: John Reyntiens

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply