Sfaturi bune pentru ingrijirea lamaiului

1

lemon-tree-801996_960_720

Ingrijirea lamaiului nu o treaba foarte complicata, dar necesita putina pricepere in conditiile in care planta, sensibila la frig si la schimbarile bruste de temperatura trebuie sa beneficieze de un mediu constant, fapt pentru care va sta – cu rare si mici exceptii, numai in casa.

Lamaiul este o planta genul de planta care va avea simultan, flori, fructe mari, fructe mici mai mult sau mai putin coapte. O caracteristica putin stiuta este ca fructele isi pastreaza proprietatile alimentare si cantitatea de vitamina C chiar daca acestea stau multa vreme neculese din pom. Cu alte cuvinte daca o lamaie ajunge la maturitate nu este necesar sa o culegi, o poti foarte bine lasa in pom, si pentru rolul ei foarte decorativ, dar si pentru ca, desi este matura va ajunge la maturitate si se va conserva perfect pentru mult timp, stand pur si simplu agatata in pom.

Un fruct are nevoie de cel putin 10 frunze active fiziologic pentru a se forma si dezvolta normal. De aceea ingrijirea frunzisului si mentinerea acestuia in conditii optime va stimula fructificarea.

Esentiala este temperatura. Valorile ideale de temperatura pentru ingrijirea lamaiului fiind de 12 – 25º C. Pomul are nevoie de lumina buna, dar nu tolereaza bataia directa a razelor soarelui.

O alta conditie esentiala pentru acesta este ca solul sa aiba un pH de 5,5 – 6. Pentru aceasta foloseste mereu un sos special preparat pentru citrice, care exista ca atare in magazinele de specialitate. Pune periodic in ghiveci un strat nou de sol, pentru amentine un suport mineral sanatos si pentru a mentine valorile ideale ale pH-ului.

La temperaturi mai mici de 5 grade Celsiu un lamai poate supravietui, doar daca, concomitent este pus intr-un spatiu cu lumina putina. Poate sta in aceste conditii, 3-4 luni, perioada in care va intra intr-o perioada de repaus vegetativ, isi poate pierde o parte din frunze, nu va inflori si nu va face fructe, dar va mentine pe ramuri fructele formate. In aceasta perioada se uda foarte putin si rar.

blossom-938553_960_720

In ceea ce priveste udarile in conditii normale, lamaiun nu suporta deloc excesul de apa, fiind dupa temperatura a doua mare conditie. Umiditatea solului trebuie sa fie maximum 60% din capacitatea toatala, altfel radacinile putrezesc si planta moare.

Lamaiul este o planta sensibila la schimbari bruste de temperatura si la diferentele de umiditate dintre sol si aer. Conditiile cat mai constante de mediu si trecerea treptata de la frig la cald si invers sunt strategiile ideale.

Udarea se face numai cu apa de ploaie sau cu apa statuta, la temperatura camerei. Daca aerul din incaperea in care sta lamaiul este cald si uscat, are nevoie de pulverizari de apa. In plus o buna ventilatie a a erului este ideala.

Florile lamaiului leaga cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 20 de grade, cu o temperatura de confort de 17 grade Celsius.

Pentru fertilizarea minerala, de care lamaiul are nevoie cel putin de doua ori pe luna in lunile calde, alge mereu doar preparate specila destinate pentru citrice, care si ele se gasesc in magazinele de specialitate.

Ultimul sfat pentru ingrijirea lamaiului este legat de daunatori. Paianjenul rosu comun este vesnicul inamic al acestuia. Daca apar fie folosesti chimicale fie speli frunzele cu o solutie concentrata de apa si sapun de casa, dupa care a doua zi le vei curata cu apa curata.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. marina cerna

    Buna ziua,am primit un lamai si nu stiu ce trebuie sa fac ca sa se dezvolte armonios si sanatos.
    Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa folosesc pentru ingrijirea lamaiului(ingrasamant,ce tip de pamant).
    Multumesc

Leave A Reply