Cum cresti dafinul. Cateva sfaturi

4

Dafinul este perfect potrivit pentru a fi crescut în ghiveci și poate fi în egală măsură un arbust decorativ și o sursă de frunze aromate pentru mancare. Dafinul, pe numele lui oficial Laurus Nobilis, este originar din Orientul Mijlociu, dar este foarte răƒspândit și în toate zonele mediteraneene.

Citeste si: Cum aduci natura la tine acasa

Dafinul face parte din categoria de arbuști cu frunza veșnic verde, ușor ondulate pe margini, care uscate se folosesc drept condiment aromat. În locurile de unde provine, dafinul poate ajunge la înlălțimi de peste 18 metri, suportă tăieri și poate fi modelat în foma dorită. Dafinul se simte foarte bine în ghivece mari, unde poate crește pentru a fi un minunat arbust decorativ.

Citeste si: Odorizante de camera facute in casa

Deși are origini exotice dafinul nu este o plantă pretențioasă, fiind foarte ușor de întreținut. Dafinul crește destul de repede, tolerează umbră și semiumbra și se simte bine în soare puternic. Lipsa completă a soarelui direct oprește creșterea dafinului.

Un detaliu esențial pentru creșterea acestui arbust cu frunze parfumate este temperatura. Se simte foarte bine în zilele cade, 27-30 grade Celsius, aceasta fiind temperatura ideală. Are o foarte slabă rezistență la frig sau îngheț, o temperatură de -7 grade Celsius fiind mortală.

Citeste si: 6 moduri sa scapi de mirosurile neplacute din casa

În ghivece are nevoie de un sol nisipos, fertil, cu o foarte bună capacitate de drenare, dat fiind faptul că nu suporta băltirea apei și nici apa stagnată în sol. Transplantarea se face rar, la 3-4 ani, numai primăvara, iar în fiecare an este bine să se înlocuiască pământul de la suprafața cu altul proaspăt.

Citeste si: Un smochin in ghiveci

Tăiat corect – numai primăvară sau toamnă, coroana poate lua forma rotundă, se îndesește și este foarte decorativă. Ideal este să fie tăiate toate ramurile din partea de jos, de pe tulpină, începând din al treilea – al patrulea an de viață. Ramurile de sus se păstrează dar se rup frunzele și se țin nu mai mult de trei pe fiecare ramură. Tratamentul acesta este destul de dur si se face în etape, dar în decurs de doi ani, dafinul iși va forma o coroana rotundă și deasă, pentru că este foarte prolific în ceea ce privește lăstarii.

Dafinul are tendința de a crește în înălțime, așa că în momentul în care a ajuns la o înălțime frumoasă (de regulă 1,5 metri) se taie vârful copacului. Asta va încuraja dezvoltarea ramurilor mici, ceea ce va da aspectul rotund, coroanei.

Citeste si: Citrice in casa. Un mandarin in ghiveci

Dafinul ere nevoie de apă multă, mai ales vara în zilele foarte calde. Se udă din abundență dar apa trebuie să dreneze bine. Băltirea sau stagnarea pot duce la distrugerea rădăcinilor. Nu se udă niciodată în exces și nici nu se lasă apa în farfuriora ghiveciului. Apa trebuie aruncată sau cel mai bine, la plantare, la baza ghiveciului se pune un strat de nisip de zece centimetri care funcționează ca o zonă tapon.

Dafinul are nevoie de îngrășăminte lichide o data la două săptămâni, dar ideal este să foloșești îngrășământ natural o dată la doi ani, atunci când schimbi complet pământul din vasul în care stă planta.

Citeste si: Bambusul de apartament

Iarna dafinul trebuie adus în casă. Cel mai bine stă într-o cameră răcoroasă unde are lumină indirectă. Trebuie udat puțin și rar pentru că va stagna din evoluție.

Frunzele se pot culege tot anul, dar mai bune sunt cele adunate în luna august. Ideale sunt frunzele de doi ani. Frunzele de dafin au un miros puternic, care se simte imediat ce frunzele sunt rupte. Când sunt uscate, frunzele își păstrează aromă puternică. Frunzele se usuca departe de razele soarelui, încet.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Buna ziua, mulțumesc pentru articol, sant si eu împătimită după frunzele de dafin, si am si un arbust mic, m-a învățat cineva ca e bine sa ii rup vârful ca sa dea ramuri si el a dat lăstari din rădăcina, care sant acum mai mari si mai sănătoși decât tulpina principala, de ceva timp însă am observat ca a stagnat din creștere, atunci i-am schimbat ghiveciul, am văzut ca rădăcina era mult prea mare pentru ghiveciul vechi, însă starea a continuat sa se înrăutățească, peste 2 luni iarăși am verificat rădăcina care începuse sa putrezească, am tăiat tot ce era putred si am replantat dafinul, si de de atunci stagnează, frunzele i se usucă încet si toți mugurii la un moment dat se usucă si ei, deși face foarte mulți muguri, nici unul nu ajunge sa dea frunze, ma gândesc oare sa ii tai din ramuri ca sa crească rădăcina? Oare nu îl voi stresa si mai mult?! Menționez ca trăiesc intr-o zona calda, unde nu avem înghețuri si ii țin afara.

    • Otilia Ignat

      Probabil trebuie schimbat solul in care se afla. fie este prea acid, fie nu dreneaza bine apa. Si vasul este important. este bine sa fie unul care sa poata repira, un vas de lut nesmaltuit. nu-l tine in vase de plastic.

  2. Maria Sauciuc

    Bună seara! Am și eu o întrebare, am cumpărat un ghiveci cu mai mulți pui de dafin. Ce ziceți pot să-i despart. Va mulțumesc!

Leave A Reply