Secretele retetei suedeze. Trucuri de amenajate in stil nordic

0

Decorurile interioare în stil suedez par a avea ceva special, amenajările în stil nordic fiind pur și simplu admirabile. Acest stil al decorațiunilor interioare are câteva trucuri, noi le-am numit secretele rețetei suedeze, și le enumerăm în cele ce urmează. Este foarte posibil ca respectând și aplicând secretele rețetei suedeze să ajungi la o amenajare interioară care să pară ruptă din reviste. Chiar dacă nu realizezi asta, decorul din casa care urmează secretele rețetei suedeze o să fie plăcut, elegant, tonic și… oarecum suedez.

?????????

Există câteva șabloane care pot intra pe lista cu secrete ale rețetei suedeze.

Acestea sunt: monotonia cromatica, pereți albi sau gri-albi, podele de lemn în culori accentuate, piese de mobilier minimaliste, simple, dar funcționale, covoare mici, într-o singură culoare, ferestre fără perdele, cu draperii simple sau cu perdele vaporoase simple și albe, lampi care definesc logica și funcționalitatea unui spațiu, biblioteci și/sau rafturi simetrice și compacte, scaune zvelte și accente de culoare vii. Culorile de bază ale decorului general care urmărește principiile rețetei suedeze sunt alb, gri, albastru marin, negru, maro, iar culorile de accent sunt vii și intense (roșu, verde aprins, mov, violet).

Un alt secret al rețetei suedeze este acela că piesele de mobilier sunt multifuncționale, iar principiul de bază este ”nimic în plus”. Pe acest principiu sunt alese și detaliile de decor, care de cele mai multe ori sunt la rândul lor funcționale și utile. Cele mai obișnuite detalii de decor pentru amenajările după rețeta suedeză sunt ceasurile, fotografiile, vazele cu flori, ghivecele pentru plante. Lipsesc pernele de decor sau sunt extrem de puține, lipsesc pernele de pe scaune, bibelourile de orice fel, fiind preferate cărțile și orice alte obiecte decorative cu utilitate.

Rețeta suedeză merge pe simplitate combinată cu materiale naturale. Blaturile din baie și bucătărie sunt din piatră, se foloseste gresie si faianță, care respectă același cod cromatic, parchet veritabil sau dușumele clasice din lemn. Lemnul este un material foarte prezent în decorul suedez, iar acesta este aproape mereu natural, în culoarea sa. Singura înnobilare a lemnului este șlefuirea foarte riguroasă și lăcuirea.

?????????????

Mesele de lucru sunt mari, multifuncționale (un capăt al mesei poate să fie biroul de acasă, iar celălalt locul de luat masa), logica amenejarii speculează cu gust și simț practic toate spațiile care devin utile locuri de depozitare. Sertarele sunt rare, fiind preferate cutiile de depozitare așezate pe rafturi. Sunt mai eficiente și au și un impact decorativ puternic, sunt mobile și pot să-și găsească mereu un loc în casă.

Rețeta suedeză face economie la piesele de mobilier, nu aglomerează spațiul, dar în același timp folosește cu randament maxim toate corpurile de mobilier.

Rețeta suedeză dă importanță maximă detaliilor. Toate elementele de feronerie, toate instalațiile sanitare, toate elementele care aduc funcționalitate unei case sunt mereu alese cu multă atenție și sunt de cea mai bună calitate fiind incluse în decor ca ”ornamente”.

În loc de final alte trei detalii esențiale. Fiecare cameră sau zonă din casă va avea propria sa culoare de accent, iar pereții, mereu perfect albi sau vag gri sunt decorati cu lucrări de artă (fotografii de autor, artă contemporană). Trei: nici un decor amenajat după rețeta suedeză nu este complet fără plante. Preferate sunt cele bogate, cu frunze verzi.

Sursa foto: Thinkstock Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply